Тенисистите, които станаха коментатори



02-10-2012 16:26 | Мара Калчева

Припомняме Ви тенисистите от миналото, които успешно се преквалифицираха в телевизионни водещи, анализатори и журналисти.


Крис Евърт
57 г.
Спортна кариера: 1972-1989 г.
157 титли на сингъл, в това число 18 титли от Големия шлем, №1
32 титли на двойки, от които 3 титли от Големия шлем, №13


В своя профил в Туитър Крис Евърт описва себе си като „бивша първа ракета на света, телевизионна водеща и майка”. Впрочем тя работи от скоро в телевизия, влезе в екипа на ESPN през миналата година. А дотогава периодично работеше на Уимбълдън с Джон МакЕнроу и даже попадна в едноименния филм. Феновете смятат, че в коментарите си Евърт е прекомерно строга към тенисистите и прекалено говори за себе си.

Преди да дойде в телевизията Евърт пишеше за Tennis Magazine. Тъкмо от страниците на това издание Крис се обърна през 2006 г. към Серина Уилямс със знаменитото ОТКРИТО ПИСМО, в което я призоваваше да се замисли и да се съсредоточи в своята спортна кариера, а не в шоу-бизнеса.

„Не разбирам как актьорството или дизайнерството може да се сравнява с гордостта да бъдеш най-добрата тенисистка в света. Твоите постижения в тези сфери не могат да се сравняват изобщо с това, което ти можеш да направиш с ракета в ръка.”


Както се вижда, Евърт (впрочем и нейният несъстоял се съпруг Джими Конърс) изказва честно и открито своето мнение.
 
Джон МакЕнроу
53 години
Спортна кариера: 1978-1992 г.
77 титли на сингъл, в това число 7 от Големия шлем, №1
71 титли на двойки, от които 9 от Големия шлем, №1


Патрик МакЕнроу

46 години
Спортна кариера: 1988-1998 г.
1 титла на сингъл, №28
16 титли на двойки, №3


Телевизионната кариера на Джон МакЕнроу не се ограничава само с коментаторска дейност. В различни периоди той се изявяваше в неголеми роли в сериалите 30 Rock и Curb Your Enthusiasm, а за кратко водеше и собствено ток-шоу. Истински успешен МакЕнроу стана в своята собствена сфера – тениса.

Описват го като „един от най-умните хора в професията”. Затова от много години ВВС му плаща солиден хонорар за репортажите от Уимбълдън – неговото голямо съкровище.

По-младият брат Патрик не може да се сравнява с Джон по успехи в тениса, но в журналистиката изобщо не му отстъпва. Освен успешната му работа за ESPN,

Патрик е председател на Програмата за развитие на играчите USTA, а заедно с Питър Бодо написа книгата Hardcourt Confidential за задкулисните игри в тениса.


Трейси Остин
49 години
Спортна кариера: 1978-1994 г.
30 титли на сингъл, в това число 2 от Големия шлем, №1
4 титли на двойки, №41

 

 

На четири годинки Трейси Остин се появява на корицата на списание World Tennis, на 16 вече печели US Open, а на 29 влиза в Залата на тенис славата. На нейната спортна кариера много са попречили травмите, но на работата й на коментатор, за щастие, не оказват никакво влияние. Остин е наемана в различни периоди от телевизионни мрежи в САЩ, Австралия и Великобритания, а сега работи постоянно за Tennis Channel.

Брад Гилбърт
51 години
Спортна кариера: 1982-1995 г.
20 титли на сингъл, №4
2 титли на двойки, №18


Брад Гилбърт като тенисист не се славеше като изключителен талант, но не всички знаеха неговите насочени удари и умението му да държи топката в игра. Джон МакЕнроу го нарече „кариерист” в своята автобиография и отбеляза неговата отрицателна енергия и умението му да „снизява талантливите играчи до своето ниво”.

Като анализатор Гилбърт започна кариерата си с книга за своя специалитет – получилата широка известност „Да спечелиш грозно”. Десет години по-късно Брад пусна втората си книга за живота в тениса, а също започна да работи за ESPN. Сега той се слави със своите прогнози за мачове, които са с различна степен на точност, и с измисляне на прякори на играчите, които са с различна степен на забавност..
 
Джими Конърс
60 години
Спортна кариера: 1972-1996 г.
109 титли на сингъл, от които 8 от Големия шлем, №1
16 титли на двойки, в това число 2 от Големия шлем, №370

 

Джими Конърс никога не се е отличавал с толерантност или желание да се хареса на всички. Но няколко години той се спогаждаше добре с други легенди от миналото в коментаторската кабинка на Уимбълдън.

„За мен коментаторската работа не е на първо място за тениса, а за това с кого работя в тандем. Харесва ми да правя репортажи с Джон Лойд, Борис Бекер, Трейси Остин. Взаиморазбирателството с колегите ми помага да се гмурна в света на тениса и прави репортажите по-интересни”, казва Джими Конърс.

Не е странно, че Джимбо не споменава Джон МакЕнроу. Мак, който се смята за един от най-добрите спортни коментатори, започна да работи за ВВС по-рано от Конърс и остана за по-дълго.

Паметни ще останат словесните схватки на Конърс и Макенроу, докато деляха ефира през 2005-2007 г. Същото ставаше и на техните двубои на корта навремето. Конърс се оттегли главно за това, че ВВС не му даваше същия хонорар като на Макенроу – 200 000 фунта за турнир.

Напоследък Конърс работи за Tennis Channel, а също се изявява без ангажименти в своя блог в Туитър.

Пам Шрайвър
50 години
Спортна кариера: 1979-1997 г.
21 титли на сингъл, №3
112 титли на двойки, в това число 21 от Големия шлем, №1

 

Пам Шрайвър е една от малкото тенисистки от Откритата ера, в чийто актив има над сто WTA титли. Повечето от тях са на двойки заедно с Мартина Навратилова. След като приключи с тениса Пам, която е братовчедка на Мария Шрайвър и жена на актьора Джордж Лазенби, изиграл ролята на Джеймс Бонд, за кратко помагаше на Винъс Уилямс. А после се преквалифицира на коментатор.

На по-миналия Уимбълдън Шрайвър попадна в неловка ситуация, докато водеше репортаж от мача от първи кръг Джеймс Блейк – Робин Хаасе. Блейк чу от корта нейните критични забележки по свой адрес и в самия ход на мача извика:

- "Странното е, че вие самата сте играла тенис! Чувам ви!"
- "Джеймс току що ми извика него. Намирам се високо над корта, но явно той чува всичко, което аз говоря. Има дълги уши като на заек!"

Като приключи с разиграването Блейк отвърна:
- "Трябва ли да продължите така да се държите? И да ме обвинявате?"
 - "Той пак говори. Странно. Никога такова нещо не ми е идвало и на ум."

Матс Виландер
48 години
Спортна кариера: 1981-1996 г.
33 титли на сингъл, в точа число 7 от шлема, №1
7 титли на двойки, от тях една от Големия шлем, №3

 Матс Виландер е определен на сайта на Евроспорт като „един от най-силните тенис коментатори: прям, безкомпромисен и безжалостно честен”. Тази ярка препоръка не е далече от истината, макар че някои коментари на Виландер изглеждат нарочно „безкомпромисни”.


Не можем да не припомним „Ролан Гарос” 2006, по време на който Матс разкритикува няколко топ-играчи, включително Роджър Федерер и Ким Клайстерс, за това, че недостатъчно се влагат в мачовете със своите главни съперници. След загубата на Федерер от Рафаел Надал на финала Виландер каза:

„Федерер излезе на корта днес без „топки”. Това може да се види рядко при големите шампиони. Възможно е по принцип той да си има топки, но в мача срещу Надал да са се спаружили. Дано е само за днес, а не и завинаги.”
След това изказване се появи в тенис жаргона неологизмът „Виландерки” като синоним на топки. А на Матс му се наложи да се извинява на Федерер в ефир.


Мери Джо Фернандес
41 години
Спортна кариера: 1986-2000 г.
7 титли на сингъл, №4
17 титли на двойки, в това число 2 от Големия шлем, №4


Мери Джо Фернандес проби в тениса в съвсем крехка възраст. На 14 години и 8 дни тя стана най-младата тенисистка на всички времена, печелила мач в основната схема на US Open.

Впоследствие, родената в Доминиканската република, Мери стана една от най-добрите тенисистки на 90-те години от тези, които нямат титла от Големия шлем. От 1990 до 1993 г. Фернандес три пъти игра финал на мейджър турнир и всеки път губеше – два пъти от Щефи Граф и веднъж от Моника Селеш.

Но това, което не можа да вземе на сингъл, Мери Джо прибра на двойки: два мейджъра, един заключителен турнир на шампионките и две олимпийски титли.

В последните години Мери Джо Фернандес работи за ESPN и взема след мачовете блиц интервюта на US Open, при това добре фризирана.
 
Джим Къриър

42 години
Спортна кариера: 1988-2000 г.
23 титли на сингъл, в това число 4 от Големия шлем, №1
6 титли на двойки, №20


Джим Къриър се слави с това, че отпразнува своите победи на Australian Open 1992 и 1993 г. в мръсните води на река Яра в Мелбърн. Същият необикновен подход американецът демонстрира и в своята журналистическа кариера. В неговите коментари винаги има място за шегички, за изречения от рода на:

„Този сервис рита като муле” или „Гледайте, къде стои на корта – никъде”. Такова отношение не допада на всеки, а във Фейсбук даже има група (макар и малобройна) „Изхвърлете Джим Къриър от коментаторския пулт”.

Запазена марка на Къриър са полемичните интервюта на корта, които той взема от тенисистите от почти десет години на Australian Open. Въпросите относно мачовете в неговите интервюта са съвсем малко – за тях си има пресконференции и аналитични предавания.

Джим се старае по-скоро да развесели публиката, когато пита Мария Шарапова за шевицата на нейната рокля, Роджър Федерер – за неговото пътешествие в Индия или когато предлага на Марат Сафин да се прегърнат. Понякога наистина се получава много забавно.


Тод Удбридж
41 години
Спортна кариера: 1988-2005 г.
2 титли на сингъл, №19
83 титли на двойки, в това число 16 от Големия шлем, №1


Едната половина на знаменитите „Удита” – Тод Удбридж, е любител на голфа и колекционер на вина. Когато приключи с кариерата си се занимаваше с какво ли не: танцува със звезди в реалити шоу, участва в кампания за борба с рака, ръководеше турнир на легендите в рамките на Australian Open.

За първи път Удбридж се пробва като коментатор на домашния мейджър за австралийската тв мрежа Seven Network през 2006 г. а през 2011 г. за първи път стана водещ анализатор на Уимбълдън.

Най-интересният епизод в журналистическата му кариера се случи в Мелбърн през 2011-а. По време на интервю на корта с Ким Клайстерс белгийката накара Удбридж да си признае какъв смс е изпратил на Рене Стъбс. В него Тод предположил по външни признаци, че Клайстерс е бременна. По-късно Ким разказа на останалите журналисти:

„Аз съм приятелка с Рене Стъбс. Вчера след моята тренировка с нея си седяхме и клюкарствахме, смеехме се. Говорихме за раждане на второ дете. И тогава тя ми каза за подозренията на Тод, че съм бременна. Показа ми и неговото съобщение. Когато го видях с микрофона на корта си помислих: „падна ли ми в ръчичките”.


Мартина Навратилова
55 години
Спортна кариера: 1975-1994, 1999-2006 г.
167 титли на сингъл, в това число 18 от Големия шлем, №1
177 титли на двойки, включително 31 от шлема, №1



Величието на Мартина Навратилова и нейният абсолютен авторитет й позволяват да говори на практика каквото си поиска. Но нейните думи винаги ще тежат. Точно затова светът на тениса се развълнува през миналата година, когато като водещ анализатор на Tennis Channel Навратилова изрази мнението си, че Роджър Федерер вече никога няма да е същият.

В крайна сметка се наложи самият Маестро да успокоява всички за думи, които той не е казал:

„Вероятно тя е пропуснала заключителния турнир. Може би по това време тя е покорявала Килиманджаро. Разберете, аз обичам Мартина. Тя беше кумир на жена ми, а и аз винаги съм се радвал да я видя. Но понякога пред микрофона ти задават коварен въпрос и се получава нещо такова. Не е възможно да бъдеш позитивен през цялото време. Понякога се налага да забавляваш слушателите с нещо негативно”, каза Федерер.


Тим Хенман
38 години
Спортна кариера: 1993-2007 г.
11 титли на сингъл, №4
4 титли на двойки, №62
 

Шест-кратният полуфиналист в Шлема, Тим Хенман, беше един от топ-играчите в началото на 21 век, но в паметта на повечето фенове ще си остане като поредният британец, който не е спечелил Уимбълдън.

В края на кариерата си Хенман се включи в екипа на ВВС, който отразяваше Уимбълдън и продължава да работи там. Един от британските таблоиди съобщи миналата година, че хонорарът на Тим за две седмици на Уимбълдън е 330 000 долара.

Това предизвика недоумение, защото ВВС е обществена телевизия и се издържа с парите на данъкоплатците. Тим побърза да опровергае тази информация, като заяви: че не е „такъв щастливец” и получава за работата си по-малко от една четвърт от обявената сума.
 
Джъстин Гимелстоб
35 години
Спортна кариера: 1996-2007 г.
Рекорд в ранглистата на сингъл - №63
13 титли на двойки, №18

 







В игровата си кариера Джъстин Гимелстоб има победи над Андре Агаси, Патрик Рафтър и Густаво Куертен, а също две титли от Големия шлем, спечелени в тандем с Винъс Уилямс.

След като спря да се състезава устатият Гимелстоб стана анализатор: водеше блог за Sports Illustrated, говореше по радиа, а сега работи в екипа на Tennis Channel.

През 2008 г. американецът стана скандално известен в радиоефира с изказванията си по адрес на Анна Курникова, с която трябваше да се срещне на корта в рамките на демонстративен мач:

„Ще сервирам право в тялото й със скорост 200 км/час и ако тя не се разплаче и избяга от корта, значи не съм си свършил работата. Ненавист е твърде силна дума, но моето презрение към нея граничи с ненавист... Не бих възразил обаче да я прегърна и да се възползвам.”

Линдзи Дейвънпорт
36 години
Спортна кариера: 1993-2011 г.
55 титли на сингъл, в това число 3 от Шлема, №1
38 титли на двойки, №1

 

Шампионка от Големия шлем и олимпийски игри, Линдзи Дейвънпорт беше една от първите играещи майки и завърши кариерата си, като разбра, че е бременна за втори път. Сега Дейвънпорт е майка на три деца и член на славния екип на Tennis Channel.

Телевизионните зрители хвалят дружелюбната американка за умението й да се изразява точно, за приятния глас, компетентност и усет кога е по-добре да замълчи.


 Валерия Ли, gotennis

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини