Тайбрек титаните



12-10-2012 15:36 | ATP WorldTour

Във времена, в които тенисът до голяма степен се определя от началния удар, тайбрек-геймовете придобиват изключителна важност. Изненадващо или не, по този показател най-успешните играчи за сезон 2012 към 10-и октомври са Стив Дарси, Анди Мъри и Джон Иснър.

Всички те са различни като физически данни, но умението да печелят в тайбрек ги обединява. Може би най-точното определение за печеливша рецепта в тайбрек-гейм дава бившият №4 в света Джийн Майър. „Най-сигурният начин за успех в тайбрек е да печелиш лесни точки след сервис.

Следващото най-важно качество е изключителен ретур, с който да неутрализираш началния удар на съперника. А идеалният вариант е ако притежаваш и двете”. Звучи простичко, нали?

На трето място в класацията за сезон 2012 е Джон Иснър, който има успеваемост 40-15 в тайбрек-геймовете. Американецът, който от началото на годината има записани 941 аса, печели лесно точно от сервис заради сериозната си височина. Каква е рецептата да се справиш срещу гигант като Иснър?

Ето какво е мнението на отказалия се преди няколко месеца Иван Любичич. „В много от случаите просто няма какво да направиш срещу подобен сервис. Аз лично гледах да запазя концентрация в моите удари и да се опитам да печеля всяка точка след мой сервис”.

Но много от тенисистите в света нямат физическите данни на Иснър и не могат да си осигуряват десетки „лесни” точки след начален удар. Какво правят те в такава ситуация? Ето какво разказа наскоро Андре Агаси в интервю за списание Deuce за финалния двубой с Горан Иванишевич на Уимбълдън 2002.

„В четвъртия сет бях ужасно притиснат. Държах се на ръба, не можех да направя нищо. Той (Иванишевич) забиваше ас след ас. Имах чувство, че земята се отвори и аз се изправих срещу нея”. Но самият Агаси намери начин да се възползва от шансовете си и в последствие спечели първата си от 8-те титли от Големия шлем.

„Важното е да мислиш точка за точка, без значение колко зле е резултатът”, допълня Любичич. „Никога не трябва да се предаваш. Точно заради това в тайбрек-геймовете сме виждали толкова много обрати”, каза още хърватинът.

Въпреки, че е на 20-а позиция по спечелени точки след първи сервис през годината, световният №3 Анди Мъри става друг играч, когато дойде време за тайбрек. Шотландецът е с успеваемост 17-6 в тайбрек-геймовете за сезона.


„Когато имаш страхотен сезон е напълно нормално да имаш и отлични показатели в тайбреците”, споделя Любичич относно показатели на Мъри.

„Мисля, че големият коз на Мъри в тайбреците се крие в неговият ретур. Чрез него той напълно неутрализира началният удар на съперника”, коментира от своя страна бившият №1 в света Стан Смит.

„Като цяло играчът, който е по-уверен, побеждава в тайбреците. А увереността на Мъри през сезона е на изключително ниво”, каза още Смит.

Изненадващо или не, №1 по успеваемост от началото на сезона е ...Стив Дарси. Показателите на белгиеца са внушителни – 17:4.

Дарси, който към днешна дата е №79 в ранглистата, не може да се похвали с размерите на Иснър или дори на Мъри. Белгиецът е висок едва 178 см и през сезона има записани скромните 143 аса.

Тайната на Дарси обаче е в отлично пласирания начален удар, който затруднява максимално съперника. В повечето случаи топката се връща обратно в игра, но идва перфектна за завършване от страна на Дарси. Така, дори да се налага да прави удар или два повече, сервисът на Дарси отново се оказва ключът към успеха. В това отношение белгиецът наподобява на Надал.

Никога не се е славел с голям брой асове и лесно спечелени точки, но умее да изкара съперника от корта с изключително пласиран сервис, след което да го довърши с уинър от форхенд.

Ето какво казва по въпроса самият Дарси. „Преди всичко се опитвам да вкарам максимално много първи сервис. Много е важно да запазваш началния си удар, особено в началото на тайбреците, защото тези геймове могат да бъдат изключително кратки.

Когато срещу мен има състезател с мощен сервис просто се опитвам да върна топката в игра. Да го накарам да направи още един и още един удар. Всяка една точка в тайбрека е много важно. Това е като лотария, за да победиш трябва да имаш и малко късмет”, сподели Стив Дарси.

Към 10-и октомври, №5 в класацията е Давид Ферер (20:11), следван от Роджър Федерер и Пабло Андухар (17:11).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини