Весна Долонц: В Сърбия боготворят тенисистите си



Весна Долонц: В Сърбия боготворят тенисистите си
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
18-10-2012 23:36 | Мара Калчева

Весна Долонц стана най-изненадващата четвъртфиналистка на Купа Кремъл след като проби от квалификациите. При това го направи красиво, като даде на румънката Симона Халеп само един гейм. Московчанката разказва пред руските медии за своя мъж, за причините да играе за Сърбия вместо за Русия и за турнира Купа Кремъл.


-     Какво ви накара да смените гражданството си?
-    Нямаше никаква смяна, защото майка ми е рускиня, а баща ми – сърбин и аз винаги съм имала двойно гражданство. От дете пътувам до Сърбия и много ми харесва там. А като порастнах осъзнах, че там се отнасят към мен като тенисистка много по-добре, че там съм по-нужна. И когато получих предложението от сръбската тенис федерация да играя за тази страна – приех. Добре, че нямах никакви задължения към руската федерация, която за разлика от сръбската, не ми помагаше.


- Но нали Сърбия си има свои звезди – Янкович, Иванович?
-    Да, но сръбската федерация по тенис се отнася много добре с играчите. И към мене също.


-    С какво си обяснявате, че в тази страна, която е мъничка в сравнение с Русия и лишена от нашите богати ресурси, се намират пари за тенис, а у нас – не?
-    Трудно ми е да разсъждавам по финансово-икономически въпроси. За мен решаващо да играя за Сърбия се оказа онова боготворящо отношение към спортистите в тази страна.


-    Преместихте ли се да живеете в Сърбия?
-    Живея основно в Холандия, където тренирам. След това по приоритет стои Москва, където е семейството ми, и после – Сърбия.

- Мъжът ви сърбин ли е?
-    Не. Той се е родил и живее в Москва. Името му е Арсен Долонц.


-    Той пътува ли с вас по турнири?
-    Не, много е зает. Пътувам с холандския си треньор Бад Бронс, с който си сътрудничим от около половин година, и със спаринг партньора.


-    Как се отрази на играта ви това, че се омъжихте?
-    Само положително. По-уверена съм, защото имам моралната подкрепа на мъжа си.


-    Той играе ли тенис?
-    Не. Опитах се да го науча, но моите усилия се сгромолясаха. Мъжът ми не може да направи повече от три удара поред. Имам чувството, че бърка тениса с бейзбола: той държи ракетата като бата и запраща топката в оградата. Затова пък си правим страхотни мачове по тенис на маса. Арсен е тренирал този спорт в университета. Аз също мога да играя пинг-понг, но той ме научи да го правя още по-добре. Случвало се е по време на почивка да изкарваме тричасови битки край масата за тенис.


-    Смятате ли, че турнирът за Купа Кремъл е по-слаб?
-    Ако говорим за състава на участничките в женската схема и сега има доста звезди – Иванович, Вожняцки, Стосър, Бартоли. Разбира се, зрителите не са много. Вероятно хората не могат да дойдат на тенис в работен ден. Но това не се отнася за моите фенове. Цяла банда идва да ме подкрепя.


-    Родните стени ли помогнаха за неочакваният ви пробив до четвъртфинал?
-    Всичко помогна – и дома, и семейството, и доброто самочувствие, и сериозната работа преди това. И по-рано показвах нелоши резултати, изиграх много мачове на добро ниво. Ето защо и се получи да вляза на четвъртфинал.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини