Коя е "Мис 100 кила" в женския тенис?



19-10-2012 17:42 | Мара Калчева

Заради наднормено тегло американската тенисистка Тейлър Таунсенд едва не бе изхвърлена от US Open. Това ни кара да се замислим колко още тенисистки може да ги сполети същата участ, дори да са възпитанички на американската школа. Популярно руско издание събра осем кандидатки за непрестижната корона "Мис 100 кила" в женския тенис.

 

 

Тейлър Таунсенд

Странно решение на Американската тенис асоциация предизвика скандал по време на миналия US Open. Първата ракета в света сред девойките и една от най-перспективните млади тенисистки на САЩ, Тейлър Таунсенд, била посъветвана да си остане вкъщи и да не играе на турнира заради лоша физическа форма. В прав текст на Таунсенд заявили, че дебели момичета нямат място на това състезание. Макар че на 16 години при ръст 170 см тя тежи не повече от 75 км и това не й попречи да спечели титлата при девойките на сингъл от Australian Open, а на двойки стана шампионка и в Австралия, и на Уимбълдън, и на US Open.

По думите на шефа на програмата за подготовка на млади играчи USTA, Патрик Макенроу, те са загрижени за бъдещето на Таунсенд и искат тя да достигне най-високи резултати при жените. Но за Тейлър такава „загриженост” е истински удар. Момичето не може да повярва, че при нейните изключителни резултати някой може да се отнася по този начин. Още повече, че функционерите на тениса в САЩ й отказаха финансова поддръжка и тя участва на US Open за собствена сметка.

Тейлър натри носовете на душманите си, като спечели титлата в надпреварата на двойки. А в нейна подкрепа се изказаха звезди като Серина Уилямс, Мартина Навратилова и Линдзи Дейвънпорт.

 

Серина Уилямс

 

Физическата форма на Серина Уилямс се мени с времето. В първите си години в тура американката шокираше с релефните си мускули и изключителна издръжливост. Но след като мина през сериозни морални и физически мъки, Серина си позволи леко отпускане. И така се отпусна, че зае четвъртото място в класацията на спортистите с най-лоша физическа форма, изготвена от Fox Sports.

Серина даже се оплакваше, че всички само за това пишат – колко е дебела. Самата тенисистка не смята, че това е проблем:  „Трябва да харесвате начина, по който изглеждате. Чета понякога, че съм твърде напомпана, че ръцете ми са доста мускулести. Но аз съм такава, каквато съм и се харесвам. Мисля, че всеки човек, било то мъж или жена, независимо от възрастта, трябва да се харесва.”

Впрочем, Серина винаги е умеела бързо да се привежда във форма. Но даже когато това не й се удаваше съвсем, това не влияеше особено на нейните резултати на корта. Американката подпечатваше титлите си независимо дали имаше наднормено тегло, или не.


Анастасия Павлюченкова

Често казват, че Анастасия Павлюченкова би могла да дава отлични резултати, ако работеше по-активно над своята физическа кондиция. При юниорите рускинята имаше феноменални успехи – пет титли от Големия шлем на двойки и три на сингъл.

Павлюченкова вървеше уверено и при жените, като се приближаваше плътно до десетката на най-добрите тенисистки в света. Но сега удари спирачка. Причините са много, например по-лошото придвижване по корта, което може да се подобри само със свалянето на 2-3 килограма излишно тегло. Всъщност, кондицията на тенисиста е твърде деликатна материя. Защото ако прибавиш в нещо, може да изгубиш в друго – дори много по-съществено.

 

Кайа Канепи

Отличен пример за всички е естонката Кайа Канепи. Преди няколко години тя изпитваше трудности заради наднормено тегло. Но съумя да се преобрази напълно. Доста бързо Кайа се избави от ненужните килограми и така стана по-бърза и издръжлива. Нейните резултати отново тръгнаха нагоре. В ранглистата тя заема най-високото до сега място в кариерата си - №15 и е способна да се изкачи още по-високо.


Йелена Докич

Когато Йелена беше съвсем млада, на нейна фигура можеше само да се завижда. Докич никога не е изглеждала особено крехка, а беше със спортна фигура – яка и атлетична. Но заради някои печални събития в нейния живот, Йелена не беше в състояние да излиза на корта и изгуби не само най-добрия си начин на игра, но и характерната си физическа форма.

Според съобщения в пресата, през 2007 г. Йелена е тежала 83 кг, което е множко при ръст 175 см. Австралийката успя да се върне във форма, но въпреки това се вижда на много от мачовете, че й липсва необходимата работа над физиката. Сега обаче Йелена изобщо не се вълнува от теглото си – непрестанните травми са къде по-опасни от сантиметрите в повече, измерени на талията.


Петра Квитова

 

Още през 2009 г. потенциалът на Квитова стана очевиден. Но не по-малко очевидни бяха и излишните й килограми. За щастие, Петра навреме се взе в ръце, отслабна забележимо и заигра още по-резултатно от преди.  Тя проби в десетката на най-добрите играчи  в света и спечели „Уимбълдън”. Впрочем, съвършенството няма граница. Играта на Петра не предполага много тичане, но тя би могла да се придвижва много по-бързо по корта, ако малко намали теглото си.


Надя Петрова

 

За това, че Надя Петрова имаше проблем с килограмите, признава тя самата. „Може да се учудвате, че сред тенисистките има момичета с излишни килограми. Чудите се как това е възможно, когато активно спортуваш. Някои смятат, че като гориш много калории в тренировките може да изядеш планина от торти и сладкиши. Но това, уви, не е вярно. Даже и след тежка работа на корта трябва да се яде умерено. Зная всичко това, защото съм го изпитала на собствения си гръб. Самата аз имах повечко килограми преди време”, споделя Петрова.

Рускинята даже разкрива тайната – коя е най-популярната диета сред тенисистките. Оказва се, че това е храненето според кръвната група.

Надя е едро момиче, но доста стегнато, а феновете й смятат дори, че тя има най-хубавите крака сред тенисистките. Но от време на време излишното тегло й пречи на играта, прави я малко по-неповратлива. В последно време рускинята надделява в битката с гастрономичните изкушения, което се отразява благоприятно на нейния ръст в ранглистата.


Нунгнада Ванасук


Специалистите от Американската тенис асоциация едва ли щяха да трият носа на Таунсенд за килограмите, ако можеха да я сравнят с 22-годишната Нунгнада Ванасук от Тайланд. Това момиче още няма големи успехи, но все пак е пробила в топ 400 на света и през миналата година се бори  успешно със Вера Звонарьова на турнира в Патая.

В сайта на WTA е написано, че при при ръст 165 см тайландката тежи 85 кг. И това не е толкова лесно, повярвайте. Разбира се с такава физическа форма няма да влезеш в Топ 100 и не на всички е писано да печелят турнири от Големия шлем. Главното е да се радват на живота, да се наслаждават на тениса, което и прави усмихнатата Ванасук.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини