Да ударим по едно на корта



20-10-2012 00:45 | Искрен Минчев

Тенисистите винаги са били за пример и въплъщение на римския идеал здрав дух в здраво тяло. Те водят здравословен начин на живот и тренират през по-голямата част от ежедневието си. Трудно е да си представим, че такива професионалисти с перфектни тела могат да имат нещо общо с алкохола. Но историята крие някои изключително забавни случки.

В една от най-популярните бе замесен шампионът от US Open 2012 Анди Мъри. По време на пресконференцията си след победата на полуфиналите над Томаш Бердих Мъри се приближи до майка си и дискретно й обясни, че мирише на алкохол. Джуди не се трогна особено от това, заявявайки, че е била поканена на по чаша вино не от кого да е, а от самия сър Алекс Фъргюсън.

Легендарният мениджър на Манчестър Юнайтед отдели време и прелетя океана, за да подкрепи лично своя сънародник. Шотландският специалист е известен с това, че след всеки домакински мач на отбора си кани треньора на съперника на бутилка качествено вино. Очевидно сър Алекс се опитва да наложи собствените си стандарти и в тениса.

За негово разочарование обаче това няма как да се случи с Мъри, който е заклет трезвеник. От няколко години той не близва алкохол, след като е изпивал колосални количества като юноша в тенис академията в Барселона.

Освен майката на Анди почитател на качественото вино е и бившата номер 1 при дамите Амели Моресмо. Основното й занимание между турнирите е било да търси как да попълни богата си колекция от бутилки.

- Притежавам няколко наистина редки вина. Преди да купя, много обичам да проуча историята. В миналото, когато нямах какво да правя по време на турнирите, прекарвах дълго време в Интернет, осъществявайки различни сделки - спомня си французойката.

Андреа Хлавачкова няма нужда да се рови в Интернет, за да си намери качествен алкохол. Защото той е семейно наследство.

Чехкинята е дъщеря на най-известните местни пивовари които повече от 100 години развиват марката “Пилзен”. Андреа е запален почитател на родното производство и дори наскоро организира шумно парти с други тенисистки и огромно количество бира.

Именно с тази напитка Ли На потуши разочарованието си от загубата във финала на тазгодишния Australian Open.

- Беше ужасен ден. Имах четири мачбола, но някак загубих. Прибрах се в хотела, поръчах си бира и се напих. На следващия ден се чувствах много зле, а на всичкото отгоре това бе и китайската Нова година - спомня си китайката.

Мъжете се справят доста по-добре с махмурлука, особено покрай отборните мачове за купа "Дейвис". Тогава те отпускат режима и до голяма степен забравят за ангажиментите си.

Йонас Бьоркман стана един от първите, които си признаха, че са играли тенис пияни. Той разкри, че през 2006 година е лудувал до ранни зори в Буенос Айрес, а на следващия ден е излязъл на корта в нетрезво състояние срещу Хосе Акасусо в двубоя между Аржентина и Швеция. Логично Бьоркман печели само един гейм, но това не е фатално, след като тимът му вече си е осигурил крайния успех.

Позитивна е развръзката и при бившия номер 1 Патрик Рафтър. Той и сънародникът му Марк Филипусис посещават нощен клуб веднага след като Австралия повежда с 3:0 победи над Чехия в четвъртфинален сблъсък от купа "Дейвис". На следващия ден Рафтър, все още под влиянието на алкохола, излиза на корта.

"Това бе един от редките моменти, в които си позволих да празнувам по толкова невъздържан начин. Сгреших и се извинявам, защото дадох лош пример на децата, че може да се наливаш до сутринта и въпреки това да побеждаваш," - обясни Рафтър, който въпреки махмурлука изведе Австралия до успех с 5:0.

Много по-скандални случки е имало в миналото. През 1932 година на “Ролан Гарос” Сидни Ууд играе един от най-дългите мачове в историята на тениса. Той напуска корта победен след повече от пет часа и половина битка с Рене Лакост, когато му казват, че трябва да се върне за финала на смесени двойки с Хелън Уилис Мууди. Двубой, предварително насрочен за следващия ден.

Новината сварва Ууд неподготвен. Той тъкмо се е отпуснал след две чаши бренди, предоставени му от съпруга на неговата партньорка.

"След пет сета и пълно изтощение, аз и Рене отидохме в съблекалнята и се отдадохме на болката. Получихме страхотни схващания. Най-лошите в живота ми. Тогава мъжът на Хелън ми изсипа чаша уиски в гърлото, а след като Рене отказа неговата, се наложи да я изпия аз. Нямах никаква идея как ще ми подейства. Почувствах се непобедим и с възстановени сили. Когато мачът на смесени двойки започна и се приближих към мрежата, започнах да виждам двойно.

Към мен винаги се приближаваха две топки и аз реших, че ще удрям едната пък другата ще я оставям да падне. Единственото, което мога да кажа, е, че загубихме доста бързо," - спомня си Ууд.

Алкохолът не винаги влияе зле на тенисистите, както е случаят със Сузан Ленглен. Тя не е просто име на корт в комплекса, на който се провежда “Ролан Гарос”. Ленглен е сред най-великите тенисистки в историята. Не само заради своя талант. Популярна е и с това, че между сетовете се подсилва с уиски. Дори нейният баща често й подава от трибуните пълно шишенце, което тя пресушава по време на мачовете.

За разлика от Ууд алкохолът действа отлично на Сузан, която често започва да играе дори по-добре, след като е отпила от еликсира.

Разбира се, няма как да не споменем и юношеските изпълнения на Андре Агаси. Като част от прословутата академия на Ник Болетиери талантливият американец непрекъснато нарушава правилата. За него вечерният част не важни и често е хващан да се прибира на четири крака след поредния запой.

Ненадминат обаче си остава първенецът в класацията Марат Сафин. Достатъчно показателна е историята, която се разиграва след неговия триумф на US Open през 2000 година. На пресконференцията след победата над Сампрас руснакът е запитан дали ще се напие довечера. "Силно се надявам!"

Надеждите му не само се сбъдват, но легендите за десетките бутилки шампанско, литрите водка и красивите жени още се носят из Ню Йорк.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини