Даниела Хантухова - Перфекционист до болка



03-11-2012 00:36 | Искрен Минчев

Вълнуващо тяло, красив ум, талант да успява във всичко, с което се захване. Даниела Хантухова просто не може да остане незабелязана. Не само заради невероятните крака, които спират дъха. Тя наистина изглежда невероятно. А изящните й удари на корта наподобяват движенията на някой виртуозен пианист.

Приликата съвсем не е случайна. От най-ранна възраст Даниела съчетава уроците в музикалното училище с тренировките с ракета в ръка.

"Определено свиренето ми помогна много, за да развия по-различна перспектива за нещата не само на корта, но и извън него," - обяснява Хантухова.

Родена в словашкия град Попрад, но израснала в Братислава, тя получава перфектно образование от своя баща компютърен учен и майка токсиколог. Още като малка приема съвет, който и до ден днешен не спира да я мотивира.

"Веднъж ми казаха, че границата между таланта и мързела е прекалено тънка.
Когато чух това, се зарекох, че ще работя много усърдно, за да не си позволя някога да прекрача от грешната страна."

Перфекционист до болка и често дори прекалено взискателна към себе си, Даниела не се възползва от факта, че е приета в един от най-престижните университети в Словакия, за да се отдаде на голямата си страст – тениса.

"Когато навлязох в женския тур, едва на 16 години, останах безкрайно изненадана, че момичетата всъщност въобще не са приятелки помежду си и дори рядко си говорят. Преди си мислех, че настроението сред тях е много по-позитивно.

"Тогава изпитах голям шок и ми трябваше известно време, за да свикна в тази среда. Тенисът е много индивидуален спорт. Тренираме, играем мачовете и всеки си поема по пътя. Няма толкова много време за създаването на приятелства," коментира тя.

Хантухова успява да се нагоди към обстановката и през 2001, две години след дебюта си, тя печели наградата на женската тенис асоциация за пробив в елита. 12 месеца по-късно е удостоена с призванието за най-прогресираща състезателка. Именно през този сезон Даниела играе и най-паметния според самата нея мач в кариерата си.

"Винаги, когато ме питат кой е най-хубавият ми момент на корта, аз казвам, че това е победата над Жюстин Енен на осминафиналите на US Open през 2002 година. Тогава спечелих с тайбрек в третия сет и се почувствах фантастично."

Възходът на кариерата й е спрян от развода на нейните родители, които се разделят през 2003. По това време резултатите й се влошават. Появяват се проблеми с килограмите.

Тя започва да слабее. Мнозина смятат, че страда от анорексия, въпреки че самата тя отрича. Красавицата споделя, че е от късметлийките, които могат да ядат всичко, без да трупат излишни килограми.

"Щастливка съм, че мога да си позволя за хапване абсолютно всичко, без да се съобразявам с калориите. Очевидно е, че в моя спорт не съм от най-здравите.
Предполагам, че стопявам всичко, защото работя много в тренировките."

Даниела с усмивка признава, че най-любими й са палачинките с шоколад и може да ги яде на закуска, обяд и вечеря, без да й омръзнат. Тя обожава да си взима по няколко от едно специално място в Париж, където според нея правят най-хубавите палачинки на света. Въпреки това френската столица не е градът на сърцето й.

"Най-много обичам Рим. Влюбена съм в него и като цяло от историята му. Ако можех да си избера епоха, в която да живея, то определено щеше да бъде по времето на Римската империя."

Неслучайно и “Гладиатор” е любимият й филм. Говорещата четири езика красавица споделя, че ако можеше да притежава свръхестествена способност, би искала да бъде невидима, за да наблюдава как хората вършат разни луди неща. В един от мачовете си за Словакия от турнира “Фед Къп” Хантухова със сигурност е искала да притежава подобни сили.

"Това е може би най-срамният момент в кариерата ми. Бях толкова концентрирана преди мача, че когато излязох за загрявката, се оказа, че съм си забравила ракетите в съблекалнята. За щастие малко зрители забелязаха това, но пък аз исках да потъна в земята."

Даниела рядко има от какво да се срамува и много повече с какво да се гордее. Тя е едва шестата жена в историята, която има титли и от четирите турнира от Големия шлем на смесени двойки, при това спечелени с различни партньори.

Освен че играе с голямо желание и амбиция, Хантухова е не по-малко страстна и отдадена на различни каузи и извън корта. От няколко години тя спонсорира болница в Камбоджа, наречена “Къщата на усмивката”, където се лекуват и деца, болни от СПИН.

"Започнах да се занимавам с благотворителност преди 5-6 години. С брат ми си говорехме един ден какви сме щастливци, че всичко в живота ни е толкова добре уредено. И тогава решихме, че можем да помогнем на хора, които наистина имат нужда. Първоначално никой не знаеше за нашите действия, защото благотворителността не се прави, за да ти се чува името," обяснява Хантухова.

Тя дори засне фотосесия за специален календар, за да събере още повече пари, с които да се подобри лечението на децата.

Извън корта Даниела има приятел, но отказва да говори за личния си живот. Сред местата, където обича да си почива, са Кейптаун и Монако. Харесва йогата, която помага много не само за добрата форма на тялото, но и на духа според самата тенисистка. Плуване, каране на ски, ролери и водни ски са само част от другите й любими занимания.

На 29 години Хантухова държи далеч мислите за отказване от тениса, но признава, че има идеи с какво ще се занимава, когато прекрати кариерата си.

"Винаги съм харесвала модата и нямам нищо против да поема по този път след време. Определено една от основните ми цели е да намеря подходящия мъж, да имам семейство, деца. Освен това трябва да завърша висше образование, защото аз съм единствената в семейството, която все още няма такова," - с усмивка признава Даниела.

След като веднъж вече се отказа от университета, сега тя се е записала отново и е приета мениджмънт.

Според красавицата всичко в живота се случва с определена причина и за щастие съдбата позволи на българските почитатели на тениса да се насладят на една от най-сексапилните, интелигентни и талантливи жени в историята на играта.

Петьо Борисов
, "7 дни спорт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини