Електронната ракета на бъдещето



03-11-2012 13:41 | Мара Калчева

Още през 2013 г. всички любители на тениса ще могат да изпитат революционното пособие – първата в историята електронна ракета за тенис. Тя позволява не само да играеш с нея, но и да събираш цялата необходима информация за играта по време на мача и след това да я анализираш. Ракетата се казва Play and Connect и е произведена под марката Babolat.



В последните години на ХХ век се появиха много новости в консервативна игра като тениса. Така вече се играе върху технологични покрития на кортовете, внедрена е системата „Ястребово око”, проследяваща траекторията на топката и отчитаща дали е аут.

Нищо обаче не се изменя в тениса повече от ракетата. Много от феновете още помнят как най-добрите тенисисти са използвали дървените ракети. През 70-те години на ХХ век стават популярни металните ракети, особено от алуминий.

За изработката на тенис ракети се използват също титан, графит, сплави, благодарение на които те стават по-леки, здрави и безопасни за играча.

Впечатлява и разнообразието от форми и размери – кръгли, капковидни, овални, почти правоъгълни, сърцевидни и т.н. Още се срещат ракети с двоен кордаж, с две дръжки и даже с подвижни дръжки, които се сменят според размера. 


Независимо от разнообразието, производителите на ракети преживяват трудни времена – търсенето на ракети е слабо. Но не само финансовата криза е причина за проблема. В днешно време основните производители предлагат много качествени и сравнително евтини ракети.  Почти всяка година се пускат нови модели, а рекламите гласят, че те осигуряват повече мощ и стабилност.

Само че малцина от любителите, които са основните потребители, могат да почувстват разликата и да оценят ползата от новостите. Пък и защо да купуват нова, когато старата е в отлично състояние благодарение на огромната здравина на съвременните модели.


Професионалистите също използват един и същи модел с години, макар че го пребоядисват и рекламират някакво подобрение по него. Като обобщим всичко, „Ракетостроителната” индустрия се развива така: на базовите модели се правят модификации, които съвсем мъничко подобряват прототипа, а понякога го и развалят. Този еволюционен път рано или късно ще стигне до задънена улица.


От производителите на революция в тениса се реши Babolat. Това е компания с почти половинвековна история. През 1875 г. в Лион Пиер Бабола започва производство на корда за тенис ракети, които с времето стават невероятно популярни сред професионалистите.

Но в производството на самите ракети Babolat е новак – своя първи модел пуска на пазара чак през 1994 г. Тогава изглежда невъзможно да притесни гиганти като Wilson или Prince. Но вече няколко години с ракети Babolat играят и печелят едни от най-добрите тенисисти в света.


Първият успех на компанията е свързан с Карлос Моя, който спечели „Ролан Гарос” и стана лидер в световната ранглиста. После дойде Анди Родик, който способства за популярността на марката в САЩ.

Своя успех Babolat  утвърди благодарение на настоящата звезда Рафаел Надал, който използва тази ракета през цялата си кариера. Освен него със същата марка ракети играят още Ким Клайстерс, Ли На, Франческа Скиавоне, Жо-Вилфред Цонга, Фернандо Гонзалес, Саманта Стосър, Агниешка Радванска и много други.


В опит да изпревари конкуренцията Babolat пусна революционен модел — Babolat Play and Connect, който беше тестван на Откритото първенство на Франция през 2012 г. от Надал, Цонга, Клайстерс и Ли На. За първи път ракетата е не само уред за игра, но и устройство за отчитане и анализ.

В дръжката е монтиран чип, който отчита информация за всеки удар на тенисиста. Системата може да определи типа на удара – форхенд, бекхенд, сервис, какво въртене се придава на топката и с каква сила се изпраща топката към полето на съперника.

С помощта на Play and Connect може да се определи също точността, с която играчът посреща топката в средата на ракетата, интензивността на играта (колко удара в минута се правят) и реалното време за игра, а не просто общото време на корта.


Получените данни могат да се качат лесно на компютър, смартфон, iPad и др., а тенисистите може даже да си обменят информацията, за да сравнят своите показатели. Така играчите получават обективна представа за своята игра, като оперират с реални цифри, а не разчитат на емоциите или на мненията на странични хора.

 

Новата ракета Play and Connect дава информация за ударите на тенисиста по време на мача и може да я сравнява с показателите на другия играч


Разбира се, новият образец все още не е толкова добър, колкото ни се иска. Но Babolat ще усъвършенства своето устройство и ще го привежда в съответствие с очакванията на професионалните тенисисти и на любителите. Важно е, че е направена първата стъпка в технологията, която ще определи вероятно тениса на бъдещето.


Ерик Бабола счита, че Play and Connect е огромна крачка напред в тениса: „Това е като преход от нямото кино към звука.”

Сравнението е наистина добро. Новата ракета сякаш наистина може да говори и да открие на своя собственик такива аспекти от неговата игра, за които той не е подозирал дори.


През 2013 г. нововъведението на Babolat ще влезе в продажба на доста демократична цена -  310 долара при стандартна цена на професионална ракета от 200 долара. За досег с бъдещето не изглежда прекалено скъпо.


 
По материали от tennis.com, digitaltrends.com, wsj.com, babolat.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини