Борис Бекер: Трудно е да се каже дали Федерер е най-велик



04-11-2012 17:39 | Искрен Минчев

В навечерието на заключителния турнир на най-добрите тенисисти през годината в Лондон легендата Борис Бекер изрази своето известно съмнение, че Роджър Федерер е най-великият тенисист в историята.

Независимо от безспорните статистически данни, според които Федерер има най-убедителни постижения в повечето категории, Бекер смята че е спорно дали 17-кратният шампион в турнири от Големия шлем е най-добър.

"Дали Федерер е най-великият в историята? Не знам. Трябва да кажем, че той е най-успешният играч, който сме наблюдавали, но как категорично да кажем кой е най-добрият изобщо? Сравненията между отделните поколения са трудни, особено в тениса, независимо че Федерер оглавява повечето класации като най-велик," коментира Бекер.

"Федерер има 17 титли от Големия шлем, най-много от всички. Той има и най-много седмици като номер 1 в ранглистата, което е впечатляващ рекорд. Очевидно е, че е невероятно ниво за много, много години. Неговото ниво на постоянство е може би най-впечатляващото му качество," смята още германецът.

Германецът също така изразява съмнение, че Федерер би бил в състояние да победи Джон МакЕнроу през 1984-а година с тогавашните ракети. Бекер не е убеден и че Федерер е щял да се справи с Бьорн Борг в най-силните години на шведа.

Бекер подчертава, че промените в екипировката и най-вече при ракетите също имат огромно значение за развитието на играта. Според него Федерер и Надал нямали да могат да правят много неща на корта, ако са разполагали с дървени ракети.

"Много бих искал да видя Федерер и Надал да играят мач с дървени ракети и да видя как ще се справят. Тенисът бе много различен спорт, когато МакЕнроу и Борг играеха. Трябва да уважаваме успехите на тези играчи на големите турнири.

"Вярвам, че Роджър ще остане още време в играта. Изумен съм от неговата посветеност на играта при положение, че има две деца. За мен това бе една от причините да спра с тениса навремето," анализира още Бекер.

Бекер признава, че с удоволствие би играл и в тази ера, за да може да се изправи на корта срещу играчи като Федерер и Надал. "Да играя с Надал и Федерер би било страхотно. Всеки голям спортист иска да се пробва срещу най-добрите.

"Аз също имах някои страхотни съперничества и не съм нещастен от ерата, в която попаднах. Моят най-голям опонент на Уимбълдън винаги беше Стефан Едберг и аз съм щастлив от кариерата, която имах."

Бекер изразява своето възхищение спрямо Рафаел Надал и допълва, че се надява испанецът да се върне скоро на най-доброто си ниво, преодолявайки здравословните си проблеми.

"Имам известни съмнения относно това дали Надал ще може да се върне на предишното си ниво след толкова време отсъствие. Надявам се, че той ще успее, защото е невероятен посланик на тениса. Една от причините толкова много хора по света да заобичат тениса, е именно той. Надявам се той да се завърне наистина на ниво," обобщава легендарният германец.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини