Кой е страхливец?



05-11-2012 14:51 | Инес Павлова

Българите сме странно племе. В това се убеждаваме почти всеки ден. Трудно ни е да кажем една добра дума, по-лесно е да оплюем и обидим. Красноречив пример за това бе 1/2-финалният мач на Цветана Пиронкова срещу Каролина Вожняцки. Докато нашето позитивно момиче играеше и то повече от добре в първия сет, не един или двама побързаха да я отпишат, че и да я определят като страхлива. Вместо да я подкрепят както направиха хиляди в "Арена Армеец", да я аплодират, да й покажат, че се гордеят с нея.

А кой всъщност е страхлив? Това определено не е Цвети! Питам се дали онези, които написаха „Страхливка!” или „Цвети е бездушна”, или „абе много е страхлива”, ако ги изведат на корта срещу тенисистката, която е била №1 в света, няма да се подмокрят?! А ако и  7000-8000 души им викнат и усетят 14 000 очи вперени в тях, дали няма да се парализират от страх?! А Цвети игра, опита се, но не издържа.

Достигането на Пиронкова до тази фаза, играта й през всичките дни бе повече от удоволствие за любителите на тениса. Все пак тя достига до 42-рата позиция в ранглистата, другите са далеч напред и само имената им могат да спечелят на корта.

Първият сет в събота с участието на пловдивчанката и въпреки изпуснатите шансове си струваше всичко. От двете страни на мрежата стояха две световни тенисистки, но твърде различни и като статус, и като стил, и като физика, и като сила, и като обиграност, и като т.н. А нека да не забравяме, че в Дания Вожняцки се ползва с всички облаги, докато в България не отдавна Пиронкова трябваше да доказва, че заслужава равностойно с останалите олимпийско финансиране и още много други неща.

За разлика от много хора, Цвети е истинска, позитивна, естествена и скромна. Има талант, може я играта, само малко повече трябва да повярва в себе си, да се зареди с хъс и спортната злоба!

И публиката в София чу така популярното и от корта, и от рекламата „Гейм, сет, мач, Вожняцки!”, но пък най-голямата победа е за Цветана Пиронкова – толкова бурни аплодисменти от сънародници не е получавала никога. Никога нейното име не е било като рефрен на трибуните!

Мерси, Цвети! Следващият сезон ще има „Гейм, сет, мач, Пиронкова!”!!!

Мнение на Инес Павлова, "Гонг"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини