Анди Родик: Сегашните тийнейджъри нямат шанс в тениса



08-11-2012 15:38 | Станко Димов

Бившият №1 в света Анди Родик сподели, че дните, в които някой тийнейджър може да спечели титла от Големия шлем, както навремето направи самият той, вече са приключили. Американецът е категоричен, че сегашните младежи нямат шанс да спечелят значим трофей в конкуренцията на Федерер, Джокович, Мъри, Надал и компания.

Борис Бекер спечели първата си титла от Шлема на 17 години, Рафа Надал го направи на 19, аз на 21. Сега в момента няма тийнейджър в тура, който да може да го направи, защото не са достатъчно силни”, коментира Родик в интервю за агенция „Ройтерс”.

„Тенисът стана много по-физически, програмата значително по-дълга и натоварена. В момента тенисът е много труден спорт от физическа и психологическа гледна точка”, каза още Родик, който е последният американец, спечелил трофей от Шлема (US Open 2003).

Родик не спести похвалите си към Анди Мъри, който на 25 години, след няколко сезона на изключително ниво в мъжкия тенис, успя да спечели първия си Мейджър турнир.

„Той (Мъри) го направи! През годините той ставаше все по и по-мотивиран. Може би и заради огромното напрежение, което носеше на раменете си. Той положи много усилия и най-накрая спечели своята титла от Шлема, за което заслужава уважение”, категоричен е Родик.

„Не мисля, че някой е знаел, че Мъри ще спечели подобен трофей, когато е бил на 19. През годините той се учеше от всяка загуба и аз наистина бях много щастлив да го видя с титлата в ръка.

Една малка тайната на момчетата, спечелили по една титла в Шлема е, че ние не искаме друг да спечели една титла от Шлема. Това е нещо като наше братство. Но Анди прави изключение за мен. Наистина бях щастлив за неговия успех, той го заслужи. Той има достатъчно сила и умения и не виждам причина да не получи своя голям успех”, коментира Родик.

Трикратният финалист от Уимбълдън призна, че е напуснал тениса не заради пренасищане, а заради невъзможността да поддържа нивото, което самият той си е поставил през години.
„Винаги съм обичал тениса и той ми е доставял огромна наслада. Но тялото ми вече не ми позволяваше да играя на нивото, на което исках и на което бях свикнал. Обичам тениса, винаги съм харесвал живота си на корта, но (през последните години) в края на деня тялото ми не можеше да се възстанови”, обясни американецът.

„Не знам каква кариера щях да имам ако притежавах ударите на Федерер, физиката на Надал или характеристиките на Мъри. Сега когато погледна назад съм щастлив и горд от това, което съм постигнал”, категоричен е Родик.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини