Хит парад на анти-събитията през 2012-а



23-11-2012 19:29 | Мара Калчева

Известният тенис коментатор Стивън Тайнър предлага своя поглед за анти-събитията през 2012 г. чрез своя блог към сайта на ESPN.


В деня на благодарността казвам „благодаря” за тенис сезона, но трябва да си спомним и онези събития и неприятни моменти, които ни „подари” изминаващата година. Можехме да минем спокойно и без тях през 2012 година.


Спорът за равенството на наградните фондове при мъжете и жените

Изглеждаше, че този въпрос отдавна е остарял и че на турнирите от Големия шлем са намерили устройващо всички решение. Но Жил Симон заговори за това ден, след като беше избран в Съвета на играчите към АТР.

Според френския тенисист, на мъжете трябва да се плаща повече, защото им се налага да играят повече сетове отколкото на жените.  Дори да се абстрахираме от факта, че на играчите се плаща не за сетове или часове на корта, а за победи, мнението на Жил изглежда странно.

Ако иска да получи повишение на наградните фондове за мъжете, трябваше ли същевременно да настоява сумите за жените да се понижат? Най-странното е, че идеята на Симон беше подета от други тенисисти и този спор стана главна тема на целия сезон.


Непоследователността на Йон Циряк

Първата ми реакция при вида на сините кортове в Мадрид беше отрицателна. Покритието напомняше твърд корт. С времето преосмислих нещата и после нямах нищо против. Но, ако всичко беше направено както трябва. В това се състоеше и основният проблем. Йон Циряк не остана доволен от качеството на кортовете и на следващата година, покритието в Мадрид отново ще бъде в привичния за клей цвят. Затова пък идеята със сините кортове вече изглежда като поредната луда приумица на Циряк.


Конфликтната позиция на IMG

Поредната брънка на конфликта, който от дълго време ограничава развитието на тениса. Тъкмо компанията IMG, която е постоянен партньор на много състезания, според слуховете, стои зад забраната на АТР да се увеличи наградният фонд на турнира в Индиън Уелс.

От една страна, тази реакция е предсказуема – та нали IMG ръководи конкурентния турнир в Маями. От друга страна, ситуацията в тениса отново се връща към отдавна забравения конфликт, при който играчите си издействаха повишение на наградните фондове в надпреварата от Големия шлем.


Конфликтът на USTA и Тейлър Таунсенд

Тенис асоциацията на САЩ (USTA) настоя водещата американска тенисистка при подрастващите Тейлър Таунсенд да подобри физическата си форма (или с други думи да отслабне). Заради пищните й форми ръководителите отказаха да платят на младата тенисистка нейното участие на US Open.

Конфликтът бързо набра сила и излезе от контрола на чиновниците. Да, Таунсенд сама признава, че няма да е лошо да свали излишните килограми. Но фактът, че USTA отказа да финансира младата състезателка, настрои общественото мнение срещу асоциацията.


Борба с виковете на корта

През изтичащата година WTA най-накрая се реши да сложи край на пронизителните викове на тенисистките на корта. Това обаче се отнася към подрастващото поколение. Защото отказът да викат и пъшкат за такива сирени на тура, като Виктория Азаренка и Мария Шарапова, е равносилен на изменение хвата на ракетата.

Действията на WTA не са лишени от логика. Тези, които са наблюдавали тренировки на Мария и Виктория, неведнъж са забелязвали, че нивото на децибелите е сравнително ниско в сравнение с това на официални мачове. С други думи, на тренировка тенисистките могат да работят на практика в пълна тишина.”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини