Новак на годината: Победителят е Лора Робсън



27-11-2012 11:46 | Станко Димов

След като на 14 години спечели титлата на Уимбълдън при подрастващите, тя се превърна е един от най-големите таланти на съвременния тенис. През втората половина на сезон 2012 тя успя да разгърне потенциала си и показа, че очакванията към нея не са случайни. Представяме ви Лора Робсън – новак на годината в WTA.

В никакъв случай не може да се каже, че Лора Робсън е загатвала за силните от края на сезона в началото на сезона. До Уимбълдън британката така и не бе постигала две последователни победи на ниво WTA, но всичко това се промени след битките на Ол Ингланд Клъб. На клей кортовете в Палермо Робсън достигна до полуфинал, като успя да

Това обаче бе само началото на мини-революцията, която Робсън извоюва няколко седмици по-късно на US Open. През август Лора стана първата британка от 14 години насам, която достига до втората седмица на турнир от Големия шлем, а след това – в Гуанджоу стана първата британка от 22 години насам с финал в турнир от календара на WTA.

Представянето й на US Open  ще се запомни с няколко паметни победи – над Ким Клайстерс (това беше и последният двубой на Клайстерс в кариерата) и Ли На (първа победа над Топ 10 играч за Робсън). 

По-късно в Осака Робсън отново се представи на ниво и достигна четвъртфинал. Равносметката – британката започна вече споменатия турнир в Палермо като №113 в ранглистата н аWTA, преди през октомври да достигне рекордната за нея 52-а позиция. В крайна сметка британката завършва годината като №53.

„За мен е чест, че съм избрана за новак на годината от WTA. Погледнах списъка с предишните победителки в класацията и съм наистина впечатлена от имената им. Сред тях видях доста от моите идоли, с чиито двубои съм израснала. Надявам се, че ще успя да постигна дори само малка част от това, което предишните победители в класацията са постигнали”, коментира скромно Робсън.

„През изминаващата година имах няколко фантастични момента. Първият беше на Олимпийските игри, където спечели сребърен медал на смесени двойки (с Анди Мъри). Това беше много специален момент, който ми вдъхна увереност в турнирите до края на сезона. Може би показах най-добрия си тенис на US Open. Няма да забравя и турнирите в Палермо и Гуанджоу, където за първи път играх полуфинал и финал. Полагам огромни усилия и е приятно да видиш резултатите насреща”, каза още британката.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини