Моника Селеш празнува 38-и рожден ден



02-12-2012 14:28 | Мара Калчева

Днес, 2 декември, своя 38-и рожден ден отбелязва легендарната тенисистка Моника Селеш. Тя е родена в бивша Югославия, но се състезаваше за САЩ.

В професионалната си кариера Моника е спечелила 53 титли на сингъл, от които 9 на турнири от Големия шлем. Четири пъти тя е печелила Australian Open, три пъти - "Ролан Гарос" и два пъти - US Open.

Също три пъти тенисистката е била победителка на финалния турнир на WTA и два пъти е завършвала сезона като №1 в световната ранглиста (1991-1992). През своята кариера тя е заработила 14 891 762 долара от наградни фондове.

Родената в сръбския град Нови Сад Моника стремително проби в елита на световния тенис в началото на 90-те години. Тя стана главният дразнител за непобедимата тогава германка Щефи Граф. Тяхното съперничество едва не завърши с истинска трагедия.

През 1993 г. на WTA турнир в Хамбург на почивката между геймовете почитателят на Граф,  Гюнтер Пархе, проникна на корта и заби нож в гърба на Селеш. Това стана на мач срещу нашата Маги Малеева.

Моника се възстанови и след 27 месеца отново излезе на корта, като веднага се добра до финал на US Open 1995. А през 1996 г. Селеш спечели Australian Open - своя последен турнир от Големия шлем.

Последният мач в кариерата й беше двубоят от "Ролан Гарос" през 2003 г.,  който загуби още в първи кръг. Официално Селеш беше изпратена от големия тенис през 2008 г.

Същата година през февруари тя беше приета в Залата на славата на Международната тенис федерация (ITF) в Нюпорт.

След края на професионалната си кариера Селеш се зае активно с благотворителна дейност в областта на здравеопазването. Сега Моника води активен светски живот и редовно участва в различни кулинарни шоу програми.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини