Головин: Сегашните тенисисти говорят само заучени фрази



05-12-2012 11:14 | Станко Димов

Татяна Головин се чувства рускиня, въпреки че се е състезавала за Франция и никога под руски флаг. Нейното семейство отива да живее във Франция, когато тя е дете. Но Татяна винаги се радва да посети историческата си родина, искрено и открито общува със журналисти. Кореспондентът на „Спорт” успя да поговори с Головин на презентация на  Wilson в Санкт Петербург с нейно участие.

Татяна е само на 24 години, но вече приключи професионалната си кариера заради хронична травма на гърба. Понякога хваща ракетата и участва в майсторски класове. В Петербург в нейни ръце се оказа новата ракета на Wilson, с която тя игра със всички желаещи, а после раздаде стотици автографи. Едва след шоуто Татяна даде интервю, в което разказа за приятелството си със семейство Аршавини, за навика да говори руски и за общуването си с филмови звезди.


- Вие сте идвали в Русия само два пъти. Кои са най-ярките ви впечатления?
- Бях в Москва и Санкт Петербург. Това са два напълно различни града, но и двата покориха сърцето ми. В Москва, разбира се, има много задръствания, но това не оказва влияние на общото възприятие. Градът ме поразява със своята величественост. А Питер напълно оправдава своя имидж на културна столица на Русия. Градът е изпълнен с исторически сгради, монументални архитектурни комплекси. Имах екскурзионна програма и изобилието на красиви места ми направи огромно впечатление. Хареса ми добротата на хората. Всички, които ни обграждаха тези дни, бяха радушни и приветливи. Плюс това беше много весело – посетихме караоке ресторант, и даже не един. Такива няма в града, в който живея. Пътуването в Русия се оказа незабравимо.

- Битува ли още митът за суровата руска зима? Учуди ли ви, че в Санкт Петербург беше толкова топло в края на ноември?
- Да, това ме учуди. Когато тръгвах за Русия мама ми каза да си взема топли дрехи. Шуба, например. Но на практика времето се оказа много слънчево. Добре, че беше топло и можахме с удоволствие да се разхождаме и да се наслаждаваме на красотата на Петербург и Москва. Но въпреки това успях да си загубя гласа. Вероятно заради пеенето на караоке (смее се). Обичам да пея.

- Вие сте приятелка с жената на руския футболист Андрей Аршавин – Юлия. А общувате ли със самия Аршавин?
- Ние се запознахме с нея, когато Андрей премина в Арсенал. Там играеше моето предишно гадже Самир Насри. Юля е моя много добра приятелка. Ние си помагахме в Лондон една на друга – на мен ми трябваше приятелка рускиня, а на нея – човек, който добре познава Лондон и живота на Запад. Що се отнася до Андрей, гледам да се срещам често с цялото семейство. Обичам децата. С Андрей имаме чудесни отношения.

- Те нямат ли намерение да си сменят местожителството? Например с Петербург?
- Сигурна съм, че Юлия много харесва живота в Лондон. Децата ходят там на училище и на детска градина. Доколкото знам, цялото семейство смята да остане да живее в Англия.

- С Юлия сте само приятелки или имате съвместни бизнес проекти?
- Само си общуваме. Неотдавна тя ми беше на гости във Франция. Когато идвам в Лондон, винаги намираме време да се срещнем. С нея нямаме общи търговски интереси и нямаме намерение за общ бизнес. Доброто приятелство ни е достатъчно.
Много тенисисти се занимават с някакъв спорт, след като приключат кариерата си.

- Как вие поддържате формата си?
- Тонусът, който поддържах по време на моята кариера, е поизгубен. Станах малко по-непретенциозна в храненето. Когато играеш тенис мислиш за всяко ядене, да не изядеш нещо, което ще ти лепне излишни килограми. Сега мога да ям практически всичко. В Русия наблягах на борш, пелмени, масленки – беше много вкусно.

- Говорите свободно руски, английски и френски. Как не загубихте навика да говорите на руски, например?
- Бях на 5 години, когато заминах да тренирам в Америка. До мене на корта бяха Светлана Кузнецова, Маша Шарапова, Анна Курникова.  Общувахме помежду си – това много ми помогна да не забравя руския език. В това време и много четях на руски. Сега, за съжаление, загубих този навик. Но продължавам да говоря на руски с родителите си, с Юлия Аршавина.

- Много тенисистки работят в телевизии след края на кариерата, като Анастасия Мискина, например. Защо?
- Това е съдба за много спортисти. Ако човек умее да държи аудиторията, да говори грамотно, защо не? Та нали същата тази Мискина познава отлично кухнята на тениса. Ето защо нейните коментари са интересни за хората. Телевизиите са заинтересовани да канят такива хора. Аз, например, имам собствено предаване за френска телевизия.

- Благодарение на това предаване вие често говорите с кинозвезди, вземате им интервюта. С какво се отличават звездите на киното от тези в спорта?
- Когато играех тенис отношенията с пресата бяха други. Сега много спортисти говорят със заучени фрази, не споделят нищо ново. За разлика от тях звездите на шоубизнеса говорят по-открито с пресата, излагат по-разбираемо мислите си, разсъждават по много проблеми с дълбочина и разбиране.

- Следите ли съвременното кино и какви филми предпочитате?
- Не мога да се нарека киноман. Но несъмнено се старая да ходя често на кино, когато имам време. Любимите ми филми са „Мръсни танци”, поредицата за Хари Потър и „Здрач”.

- Вие имате два дома – в Париж и Ню Йорк. Лесно ли ви понасят дългите полети?
- С всеки презокеански полет се чувствам все по-зле. Но това е част от моята работа. Харесва ми да живея в Америка, но имам и много работа във Франция. Затова се налага да пътувам много. Има и положителни страни във всичко това. Ако стоя дълго време на едно място, то ми доскучава.

- Гледате ли руска телевизия, филми, четете ли класическа руска литература?
- Мама гледа канал на руски език във Франция. Аз също се опитвам да го правя по-често.  За да не забравя езика. С литературата обаче не се получава. Загубих навика да чета на руски. Чета на френски и английски.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини