Стефан Цветков: Поне 200 000 души в страната играят тенис



27-12-2012 16:48 | Искрен Минчев

Интервю на Явор Геронтиев от в. "24 часа" с президента на БФТ Стефан Цветков.


- Какво си помислихте след финала на турнира на шампионките в София, г-н Цветков?
- Изпитах чувство на облекчение. В същото време и на голяма гордост заради всички хора, които дойдоха в залата, заради атмосферата и рекламата на София и България.

За нас научиха по целия свят и това е много положително за страната и за спонсорите. Така ще намерим нови и ще имаме условията тенисът да стане още по-масов спорт. В момента поне 200 000 души в цялата страна играят тенис.

- От женската асоциация ни похвалиха. Добре ли се справихме като за първи път?
- Добрата оценка е показателна за нас. Но за мен най-важното не е дали сме си свършили работата като организация, а ефектът - видяхте колко деца дойдоха да гледат. Имаше хора от цяла България, с внуци, други взели отпуск.

Догодина ще опитаме да напълним залата през цялата седмица. Отдавна не мислим дали ще ни похвалят, а да бъдем отговорни и гостоприемни. Но не е лесно. А иначе оценката я дадоха световните телевизии като ESPN, Tennis Channel и останалите.

- Не започнахте ли работа по турнира в последния момент?
- Да, започнахме доста късно. Но трябваше да се правят планове, да събираме бюджет. Като за първи път обаче надхвърлихме очакванията. Публиката остана доволна, състезателките също, за оценката от WTA вече стана дума.

- Сметките излязоха ли?
- Да. При такова добро планиране и бюджетиране няма как турнирът да не е на печалба. Парите ще ги вкараме в развитието на тениса сред децата. Разполагаме с качествени хора с много енергия и любов към тениса и няма как да не си свършим работата добре.

- Ще трябва ли да се търси нов спонсор?
- Водим преговори с всички, които ни помогнаха тази година. Нямаме още потвърждение, но се надявам и това да стане, да работим отново с Qatar Airways, да привлечем нови като някоя банка. Всичко е въпрос на маркетинг. Имаме нужда от оптимизиране в разходната част.

- Какво още може да се направи за условията на турнира?
- Най-вече нещо повече за тенисистките - участия в кампании за още по-голяма реклама на София, но също и за зрителите, на които непрекъснато трябва да се предлага шоу - автографи от звездите, игри за деца, тенис за инвалиди, подаръци от спонсорите. Задължително е да използваме възможността да правим промоция и на дейността на федерацията - за всичко без изключение.

- Има ли вече в България тенис култура?
- Да. Но има мнения и в двете посоки. Публиката ни е интелигентна въпреки някои подвиквания по време на мачовете на Цветана Пиронкова. Това обаче го има по целия свят особено в страните по на изток. Доволни сме, че хората дойдоха да видят българската звезда. Хората са гладни за победи на наши тенисисти, но всичко бе в границите на разумното.

Софийската публика обаче е най-капризната. Може би и ранният час на първите мачове не е удобен, защото хората ходят на работа. Има върху какво да помислим, за да осигурим на повече зрители възможността да гледат по две срещи на ден. Все пак ни бе за първи път и не знаехме каква ще бъде реакцията. Но имаме невероятна публика.

- Доволен си сте от свършената работа през тази година?
- Няма как да не сме доволни. Освен турнира на шампионките открихме прекрасния Национален тенис център, Бургас бе домакин на световното по плажен тенис (добавям веригата турнири "Девин" и участието на световно в Москва и на европейско отборно в Сан Марино), имаше европейско за ветерани в София, организирахме рекорден брой международни турнири при подрастващите, да не забравям аматьорската лига, победите на хората в инвалидни колички и рекордния брой кампове в страната.

Трябва да има още турнири "Фючърс" за мъже и жени. Цел ни е също да правим повече съвместни лагери при най-малките със Сърбия, Румъния и Турция. Имаме много добра система за категоризация на клубовете (едни от първите сме, които я въведоха), както и за квалификация и оценка на треньорите съвместно с европейската централа. Участието на българи в неофициалното световно за юноши и девойки "Ориндж Боул" също е успех, но искаме и да се включим в програми за масовост и развитие на младите в Европейския съюз и България. Ще имаме бели, зелени и червени отбори за талантите и търсим пари за тяхното развитие.

Има много деца с качества от клубове извън София и трябва да им обърнем внимание. Да се върна на националния център - направихме промени в екипа, ще има и нови хора, както и много известен чужд специалист, който да помага Покрай него повече ще научат и треньорите в БНТЦ Тодор Енев и Ивайло Трайков. Младите като Кая Генова, Коко Петров, Кольо Ляпчев, Сашо Стоянов, Веси Кушева и други с образование от престижни университети са с голям интелектуален потенциал.

На този екип трябва да му се даде време за трупане на административен опит, който е много важен за такава мащабна дейност. Много съм горд, че благодарение на Григор Димитров и на Цветана Пиронкова България стана трета в света още при дебюта си на "Хопмън къп" в Пърт.

- Каква е оценката за националните отбори за купа "Дейвис" и "Фед къп"?
- Добра. Но при мъжете ни трябва повече дълбочина. Но за тази дълбочина трябва време. При най-малките обаче идва достойно поколение. При жените разполагаме с повече състезателки, които играят по турнири и винаги могат да бъдат на разположение.

- Проблем ли е, че тенисът не е сред първите категории за финансиране от държавата за олимпийска подготовка въпреки ефекта от участието на Григор и Цветана в Лондон? Двамата са и сред първите 10 в класацията за спортист на годината.
- Ние работим много добре с Министерството на физическото възпитание и спорта. Приветствам идеята да се обръща повече внимание на младите. Уважаваме правилата и критериите, а в същото време получаваме високата оценка на обществото и медиите. Вратата не е затворена за добре развиващи се спортове и ние не сме изолирани от програмата за олимпийска подготовка. Да не забравяме, че тенисът е млад олимпийски спорт и нямахме достатъчно време, за да покрием критериите. Ако Григор и Цветана бяха влезли в схемата на смесени двойки, нямаше да има проблем.

- Димитър Господинов е новият капитан за купа "Дейвис". Това означава ли, че синът му Григор Димитров ще играе в националния?
- Очакваме Григор да играе срещу Финландия и да се получи голям празник. В зала "София" ще има допълнителна трибуна и съм сигурен, че ще е пълно, защото мачът е много важен. Ако го спечелим, имаме шанс да играем за класиране в горната група, а при следващо домакинство да играем в "Арена Армеец", където ще дойдат много хора заради Григор. За първия мач нямаше как това да стане.

- Какво си пожелавате за следващата година?
- Да намерим нови партньори и да осигурим инвестиции за младите. Не че и сега не работим добре и доказателство за това са домакинството на турнир и участието във финалите на Nike junior masters, в престижния турнир Les petits as във Франция, Вивиан Златанова влезе в отбора на Европа до 16 г. Искаме да отделяме още по-голямо внимание на момчетата и момичетата до 12, до 14 и до 16 г.

Много влиятелни хора са признали, че сме сред водещите федерации в Европа. Опитваме се да вършим нещата модерно. Желая да успеем да реализираме програмите за младите като финанси и логистика, но трябва още малко време. Иначе искам здраве и още успехи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини