Победа след драматичен обрат и 1/4-финал за Пиронкова



09-01-2013 11:50 | Николай Драганов

Цветана Пиронкова постигна втора победа на турнира в Хобарт с награден фонд $ 235 000, след като се наложи с 2:1 (3-6, 6-4, 6-2) сета над чехкинята Клара Закопалова.

 

Цвети изгуби първия сет срещу намиращата се под №23 в света чехкиня, но успя да осъществи пълен обрат и се класира за четвъртфиналите, където ще срещне миналогодишната шампионка Мона Бартел (Германия). Мачът е втори по програма на Централния корт и ще започне след края двубоя между Елена Веснина и Ярмила Гайдошова, които стартират в 02:00 часа.

 

Благодарение на този успех нашето момиче си осигури 70 точки за ранглистата, от които ще добави 40 нови към своя актив, тъй като стигна до втори кръг и през миналата година. 

 

Срещата предложи куп обрати, общо 13 пробива и много шансове за успех и пред двете състезателки, за щастие нашето момиче се оказа победител, главно благодарение на проявения характер и отличната си игра в решителния трети сет, в който Цвети спечели шест поредни гейма!

 

Днешният мач започна доста слабо за Пиронкова, която допусна два бързи пробива и съответно изоставане от 4-0. Цвети не успяваше да затрудни съперничката си от начален удар, а самата Закопалова намираше топката рано и притискаше максимално нашето момиче още от ретур. Ударите на чехкинята в разиграванията бяха по-дълбоки и често намираха линиите, на което Пиронкова нямаше адекватен отговор.

 

Постепенно българката подобри представянето си, спечели макар и трудно петия гейм, в който сервираше за трети път, а малко след това стигна до два шанса за връщане на пробива, възползва се още от първия и намали на 2-4.

Той бе затвърден малко по-късно за 3-4, но Закопалова успя да спре серията и се доближи на гейм от успеха в първия сет. Последва нова порция агресивен тенис от страна на чехкинята, която проби подаването на Цвети за трети път и с това спечели сета с 3-6 гейма.

 

На старта на втората част, видимо по-амбицирана и дори ядосана на някои неточни отсъждания на съдиите и липсата на ястребово око, Цвети стигна до пробив още в първия гейм, а малко след това го затвърди за 2-0. Двете тенисистки си размениха по един сервис гейм, но при 3-1 Пиронкова се потруди максимално, игра агресивно и стигна до два шанса за пробив, като отново успя още при първия – 4-1.

 

За съжаление в шестия гейм първият сервис на пловдивчанката напълно се изгуби, Закопалова стигна до две точки за връщане на един от пробивите и при втория шанс успя да го стори, а малко след това взе подаването си на 0 и намали до 3-4. В тези минути ударите на чехкинята отново станаха максимално прецизни, а след няколко линии Цвети бе изправена пред нова точка за пробив – отново изстрел в ъгъла на корта и резултатът бе изравнен – 4-4.

 

Само секунди по-късно обаче агресивната игра на Закополова този път не се увенча с успех, тя прати няколко лесни топки в мрежата и нашето момиче поведе с 5-4 и шанс да изравни резултата в сетовете при свой сервис. Напрежение не липсваше, но при 30-30 Цвети показа здрави нерви и след поредни точки изравни резултата – 6-4 гейма и 1:1 в сетовете.

 

Третата решителна част започна с оспорван гейм на сметката на Закопалова, а нова порция дълги разигравания отвориха пред чехкинята възможност за пробив във втория гейм. За съжаление Цвети дори не вкара топката в игра и след двойна грешка изостана с 2-0 гейма.

 

Някъде тук българката намери сили да се събере по най-добрия начин и не само не позволи срив, а напротив - полетя по корта и спечели следващите шест гейма с отличен тенис! В тези минути всичко за Цвети се получаваше, а противничката й просто нямаше идея как да я преодолее.

Серията пък започна при изоставане от 15-40 в третия гейм, когато помощ оказа и един гларус, който кацна на корта, а след неговата кратка поява Закопалова допусна четири грешки и ранният пробив бе върната. До края нашето момиче предложи разнообразна игра, слайс, къси топки, игра край мрежата и в крайна сметка не даде нито гейм повече на съперничката си и спечели мача с 2:1 сета след 6-2.

 

Пиронкова и Мона Бартел не са се срещали досега. Германката е с три години по-млада - на 22 се намира седем места по-напред в ранглистата от Цвети, заемайки №32.

 

ОСНОВНА СХЕМА В ХОБАРТ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини