Стефан Цветков: Тенисът и ските са най-популярните спортове



11-01-2013 00:16 | Искрен Минчев

Председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков е сред най-успешните ръководители в страната през последните години. Под негово ръководство федерацията изгради първия Национален тенис център "Карлсберг". Цветков успя да направи възможното България да организира домакинството, и то в три поредни години, на Турнира на шампионките.

Преди да оглави БФТ през 2008 г., Цветков е дългогодишен участник, а после и капитан на отбора на България за Купа "Дейвис". Кариерата си в тениса стартира на 8 г., като е бил национален шампион във всички възрастови групи, а също така и на двойки и смесени двойки.

През 1991 г продължава образованието си в САЩ, където играе в американската колежанска лига за отборите на Айова Стейт и по-късно за Юнивърсити ъф Минесота. По-късно продължава кариерата си и в германското клубно първенство. Освен председател на БФТ Цветков е и заместник-председател на Българския олимпийски комитет. Той е също така член на Съвета на директорите на Тенис Европа и председател на комисията по професионален тенис. В Международната федерация по тенис Цветков е член на комисията по тенис за ветерани.


- Г-н Цветков, българският тенис изпрати една успешна година. Има ли нещо, което остана незабелязано от хората?
- Ние не правим самоцелни прояви и домакинства, от които да гледаме да изкараме нещо. Екипът във федерацията работи усилено и развиваме всички направления на нашия спорт. Развиваме тенис за хора в инвалидни колички, плажен тенис, тенис за ветерани. Стараем се да не забравяме нито една от тези части на дръвчето ни. Длъжни сме да гледаме навсякъде. През последните години стартирахме работата по Националния център, стартирахме Турнира на шампионките, създаваме много добър календар за всички възрастови групи. Работата ще се подобри още с програмата, която подготвяме, и богатия ни календар.

- Какво имате предвид?
- Имаме участия на нашите отбори, от 12- до 18-годишни, във всички зимни и летни официални първенства. Обхванати са максимален брой турнири, разрешени от международната и европейската федерация за домакинства у нас, т.е. нашите деца могат да се изявят в България, без да се харчат пари, и така да растат в съответните ранглисти.

Създаваме възможност в центъра да се готвят повече спортисти безплатно. Работим по подобряване на планирането и контрола. В същото време оказваме подкрепа на "Фед къп" и "Купа Дейвис", както и на водещите ни състезатели. Приоритет е увеличаването на детските програми. Повече малчугани да играят тенис и тези, които го правят, да бъдат подпомагани.

Тенисът и ските са най-популярните спортове в момента като брой практикуващи. Ние се стремим да направим нашия спорт все по-достъпен. И политиката на клубовете е такава, да не е елитарно, а да привличат деца. Има, разбира се, частни клубове, които залагат на комерсиалния елемент. Това е тяхно решение, но политиката на водещите ни клубове заедно с федерацията трябва да заложи на по-достъпен тенис. Никак малко не е свършено и това е благодарение на много наши партньори. И то дългогодишни, които ни повярваха. Водим преговори и за нови.

На последния Управителен съвет обсъдихме насоките за бъдещето. Увеличаване на програмите и инвестиции в малките. Нужно е да се намерят средства. Програмата се прави и е пред финализиране. Лагери, кампове, участие в турнири на изявените и масовост при по-малките. Мисля, че програмата ни заслужава подкрепа и нови спонсори.

Продължаваме и с обучението на треньорите. На практика е нужно да стимулираме тези специалисти, които имат желание да работят и да се раздават от сутрин до вечер, а не да си гледат часовника през пет минути. Ще направим всичко възможно за тях, за да минат през всички възможни семинари на обучение в Европа и Америка. У нас също ще водим лектори. Осъзнаваме, че трябва да се инвестира в треньорите. Трябват от 5 до 8 такива специалисти, които да реализират програмите ни. Не може това да се свърши от един човек.

- А готови ли са тези млади треньори да помагат?
- За тях би било добре. Ще получат знания. Нима е по-добре да седиш само да даваш уроци и да се скапваш. Лично според мен това не носи никакво удовлетворение. Далеч по-перспективно е да приемеш да тръгнеш по пътеката на обучението, да отделиш 2-3 години в създаването на играчи. И после с тях да пътуваш по света. Нека излезем всички от този шорт рън, който е обзел всички. Нужно е да се вкара по-дългосрочен елемент в работата. Да се вкара тази програма за младите в националния център и в цялата страна. Не го ли направим до две години, ще трябва да се търси друг, който да го стори. Не можем да лежим на стари лаври. Да използваме, че успехите на Григор Димитров и Цветана Пиронкова отварят много врати.

- Изненада ли бе финалът на Григор в Бризбейн?
- Не. И за повечето специалисти не е. Единственото е, че дойде толкова рано. Жребият в Бризбейн не беше никак лесен. Дори в първия кръг Брайън Бейкър е много неприятен противник. Гришо обаче направи зверска подготовка. И физическа, и с добри спаринги. За съжаление за 5-6 седмици не можеш да станеш много по-добър. Това е дълъг процес.

- А как ще коментирате тази крачка от школата "Муратоглу" към шведската академия "Good to Great?
- Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман, с които Димитров работи там, са талантливи. Те не ходят с костюмите, а са на корта. И именно това трябва да се разбере, че треньорът не е бизнесмен, а копач на корта.

- А какво очаквате от Цветана Пиронкова?
- През октомври тя направи сериозна физическа подготовка в Пловдив, където има резерв. От федерацията й пратихме човек, който помогна. Пиронкова работи здраво и с повече спаринги. Потенциалът при нея е голям. Ако продължи в същото темпо и се вгледа в детайлите, може да влезе в топ 20 без проблем.

- На националните отбори предстоят Купа "Дейвис" и "Фед къп". Какви са шансовете ни там?
- При мъжете, ако спечелим срещу Финландия, сме фаворити за групата. При жените ще гоним оставане. И двете състезания са много важни. Те са ни лицето и ще гоним резултати. Ако бием скандинавците, във втория кръг през април ще играем в по-голяма зала, "Арена Армеец". А и интересът към Григор Димитров е голям.

- Кои са имената в родния ни тенис след Гришо и Пиронкова?
- Димитър Кутровски, Елица Костова, Диа Евтимова, Виктория Томова. Адмирации за тях. Но виждаме деца между 9 и 11 г., които са потенциални състезатели за Купа "Дейвис" след десетина години. Затова е нужно тях да вкараме в системата. Осъзнаваме, че ще е тежко, но няма друг начин. Стъпката трябва да се направи. Може би не трябва да го казвам аз, но тенисът, ските и боксът са най-добре работещите федерации в момента. И няма време. Конкуренцията е зверска.

- Работи ли на 100% Националният тенис център?
- За последните седем месеца е направено много, но въобще не е това, което искаме. Самата комуникация с нашите 120 клуба никак не е лесна. Да се обхванат толкова много тенисисти и да се планира подготовката. Работата е тежка. Хората там на практика имат отговорност към целия тенис. Ако направим аналогия с алпинизма - центърът е нашият базов лагер. Благодарни сме на спортното министерство и на правителството за голямата подкрепа, която оказват на българския тенис. Без нея хубавите неща в нашия спорт нямаше да се случат.

- На какъв екип разчитате във федерацията?
- Млад, модерен и всеотдаен. Знаят, че с мрънкане няма да стане. Всички сме в една лодка и нямаме право на грешки. Винаги залагам на ентусиазма. Ако човек загуби тръпката, по-добре е да се отказва. Като ръководство гледаме стратегически на нещата. Готвим си програмата. И пак повтарям. Искаме в частта развитие и международен спортен календар да вкараме инвестиции. И ги търсим.

- Оптимист ли сте за следващите олимпийски игри в Рио?
- Федерациите и клубовете трябва да дават най-доброто от себе си. Има проблеми в организацията. Няма я вече онази дисциплина от миналото. Клубове и треньори не са активни в каузите на федерациите, което създава дисбаланс. Всяка централа трябва да си оправи къщичката и хубавите неща ще се случат. Ако се върви в една посока и има обединеност на спортовете, ще се изненадаме, че в Рио ще излязат доста нови имена. Така че аз съм по-скоро оптимист.

Мария Димитрова
Пламен Вълков, в. "Стандарт"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини