Подвиг: 42-годишна прегази една от поставените в основната схема



15-01-2013 08:52 | Станко Димов

Японката Кимико Дате-Крум обича историята и най-вече да участва в нейното създаване. През вече далечната 1994-а година тя стана първата японка, която достига до Топ 10 на женския елит. Днес, 19 години по-късно, тя стана най-възрастната жена в Откритата ера на тениса, която печели двубой от основната схема на Australian Open. 

Дате-Крум, която е на 42 години, се наложи по категоричен начин - 6:2, 6:0 над Надя Петрова (Русия, №12) за двубой, който продължи около час.
Японката продължава да доказва, че понякога за спорта няма млади и стари, а можещи и не можещи.

Тя прави дебют в турнир от Големия шлем през 1989-а, като е достигала до четвъртфинал на всички от 4-те „Мейджър” турнири, преди да се откаже от тениса през 1997-а година.

11 години по-късно, през 2008-а, Дате-Крум се завръща на корта, а в първия си пълен сезон през 2009-а завършва в Топ 100.

Впечатляващите постижения на Дате-Крум обаче не спират дотук. Тя държи на сметката си и друг рекорд. През 2009-а в Сеул тя спечели трофея. Това беше първа титла за нея след 12 години пауза. Нито една състезателка в историята не е печелила трофей от календара на WTA след подобно прекъсване.

През 2010-а година записа победа над Саманта Стосър и стана първата състезателка на 40 или повече години, която побеждава опонент от Топ 10.

Съперничката й на корта днес – Надя Петрова, е сред най-солидните състезателки в Тура. 30-годишната рускиня участва на Откритото първенство на Австралия за 14-и път, най-много от всички жени в WTA в момента. Освен това в края на миналия сезон Петрова навлезе в страхотна форма, спечели няколко турнира, в това число и заключителната надпревара в София, и докосна Топ 10.

Изненадващо или не обаче ветеранката от Япония стартира в двубоя с 4:0 гейма, в които загуби общо 6 точки!  До края на сета снажната Петрова успя да върне единия пробив, но какво от това. След 35 минути игра Дате-Крум поведе в резултата с 6:2.

През втората част азиатката бе още по-категорична и се наложи с 6:0 след 28 минути.

Дате-Крум не можеше да прикрие усмивката си след двубоя, още повече, че за нея това бе първа победа в основната схема в Мелбърн от 17 години насам. 
Във втори кръг тя ще се изправи срещу Шахар Пеер (Израел).

AUSTRALIAN OPEN - ДЕН II В СНИМКИ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини