Роджър Федерер: Почивката ми се отрази отлично



15-01-2013 10:10 | Станко Димов

Роджър Федерер започна отлично атаката на 5-а титла от Откритото първенство на Австралия. Във вторник сутрин швейцарецът се наложи с 3:0 сета над Беноа Пер (6:2, 6:4, 6:1). Предоставяме ви най-интересното от пресконференцията на швейцареца след успеха над Пер.

- Роджър, доволен ли си от представянето си? Чувстваше ли през цялото време, че владееш ситуацията?
- Всъщност, да. Започнах с ранен пробив, след това спасих няколко точки за пробив, а до края не изпуснах водачеството. Когато водиш в резултата се чувстваш спокоен, няма напрежение, опитваш някои различни неща. Щастлив съм от тази първа победа, защото Беноа е коварен съперник, но явно неговият стил на игра не успя да ме притесни. Щастлив съм, че записах чиста победа.

- Прогнозите за следващия ти мач са, че ще играеш на много висока температура. Доколко това те притеснява?
- Нека първо разберем дали ще играя през деня или вечерта, това е много важно. Като цяло обаче, аз нямам притеснения от жегата. Имам достатъчно опит и пред годините съм играл на всякакви условия. Когато е много топло, разбира се, искаш да приключиш по-бързо, но нещата са такива, каквито са. Това е част от играта.

- Беноа сподели, че изобщо не е могъл да разчете играта ти. Толкова ли е трудно за съперниците ти?
- Нашето предимство – на топ играчите, е именно това – играем често един срещу друг, трябва да се справяме с по-сложни неща по-често, с по-добри сервиси, движение, удари и всичко останало. Именно поради тази причина, всеки двубой срещу топ-играч е възможност, която трябва да използваш максимално, за да научиш нещо. Всеки такъв мач е стъпка напред. Колкото до моята игра и колко труден съперник съм – да, имам своите опции, притисках и се опитвах да го поставя под напрежения, което очевидно даде добър резултат за мен.

- Следващият ти съперник ще бъде един измежду Села или Давиденко. Какво мислиш за тях?
- Не съм мислил за тези неща. Очевидно познавам Николай много добре, играл съм няколко пъти и срещу Села. Давиденко е на моята възраст, срещали сме и в най-добрите му години, когато беше в Топ 5. Имал съм доста тежки мачове с него, когато той ме е побеждавал. Хубаво е да го видя, че отново играе на високо ниво. Той е топ-играч, който винаги може да донесе проблеми. Ще трябва много добре да се подготвя.

- Ще гледаш ли мача на Бърнард Томич тази вечер?
- Първи ли играе, втори? Още не съм направил плановете си за довечера. Вчера погледах малко от мача на Лейтън Хюит, но в последствие реших да изляза за малко. Бях решил да се върна за евентуалния пети сет, но за съжаление до такъв не се стигна (смее се).

- Това ли е най-дългата пауза без мачове, която си имал? Прави ли те тя по-жаден за успехи?
- Да, може би това е най-дългата ми почивка, не съм сигурен. Все пак зависи доколкото броите демонстративните турнири. По някаква причина, вие момчета, не се сещате за тези турнири в Южна Америка, но отчитате тези в Азия (смее се). За последно играх в Колумбия, така че паузата не е чак толкова голяма.

-  Разкажи повече за преживяното в Аржентина?
-  Доста лудо и приятно преживяване. Играхме пред 20 000 души на единия ден и пред нови 20 000 на следващия. Наистина невероятна атмосфера. Чувствах се като повече от просто тенис играч в тези моменти. Не мога да намеря думи, с които да благодаря на хората за това посрещане. Хуан Мартин пък беше страхотен домакин. Прекарах си страхотно. Чувството за първи път да играеш пред дадена публика е несравнимо, никога не можеше да го изживееш два пъти. Не знаех какво точно да очаквам, но бях повече от приятно изненадан. Прекарах си наистина страхотно. Мога да кажа същото и за Бразилия и Колумбия. Насладих се на всеки момент и благодаря за тази възможност.

AUSTRALIAN OPEN - ДЕН II В СНИМКИ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини