Професорът изнесе нова лекция



21-01-2013 13:49 | Станко Димов

Носителят на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия след поредната си трисетова лекция, този път над Милош Раонич (Канада) след 6-4, 7-6(4), 6-2 в отделните части.

Швейцарецът показа класа, стабилност и отлична игра от начален удар, като не допусна нито една точка за пробив за целия мач, пречупи съперника си с ключов пробив в края на първия сет и победа в тайбрека на втория, след което довърши отчаяния Раонич в последния трети сет.

 

Канадецът записа три печеливши удара повече - 37 срещу 34 за Федерер, но Роджър допусна едва 12 непредизвикани грешки за целия мач срещу 41 за Раонич. За отбелязване е и процентът на спечели точки след първи сервис, тъй като Федерер завърши с отличните 90% срещу едва 67% за съперника си.

Както се и очакваше, двубоят започна с размяна на изключителни сервиси, а двамата печелеха разиграванията, в които сервираха без особени проблеми. Първи под напрежение бе поставен Раонич в шестия гейм, когато му се наложи да отрази три точки за пробив, но той се справи и изравни за 3-3. В типичен стил Федерер дочака своя миг в най-коварния момент – при 5-4 в своя полза. Швейцарецът стигна до преднина 40-30 и се възползва още от първия си сет бол – 1:0 в неговата полза.

Втората част премина без никакви колебания за сервиращите и след като не се стигна до нито една точка за пробив пред един от двамата играчи, логично сетът влезе в тайбрек. Двамата започнаха с отлични сервиси и до размяната на полетата изобщо не се стигна до разиграване, а Федерер дори не игра с топката при сервис на Раонич.

Още в първия случай, когато швейцарецът успя да върне топката в полето на съперника, последва излизане на мрежата от страна на Раонич и отличен минаващ удар на Федерер за първия мини-пробив. Той бе затвърден категорично за 6-3. Раонич се измъкна при първия опит на Федерер да завърши сета, но при втория сервис си канадецът отново опита излизане на мрежата и отново бе разминат, с което вторият сет отиде на сметката на световния №2.

Видимо обезверен от лекцията на Федерер, която получи въпреки отличната си игра в първите два сета, Раонич започна доста колебливо третата част и бе сурово наказан – пробив на 0 още в първия гейм, а малко по-късно втори такъв и преднина от 4-0 в полза на швейцареца.

След нови трудности и няколко равенства Раонич взе пак прекъсна серията на съперника си и намали за 1-4, а в следващия имаше преднина от 30-15, но три изключителни сервиса на Федерер му спечелиха гейма. Раонич се задържа в мача още няколко минути, намалявайки за 2-5, но минути по-късно Роджър се поздрави с успеха след нов класен сервис гейм в своя полза.

Следващият съперник на Федерер ще бъде Жо-Вилфред Цонга, който по-рано днес се наложи над Ришар Гаске с 3:1 сета. Двамата са срещали 11 пъти, като швейцарецът води с 8:3 победи. На турнири от Големия шлем двубоите им са три, като Федерер има две победи в Австралия и САЩ, а своят най-значим успех над Роджър изобщо, Цонга записа на „Уимбълдън 2011", когато го отстрани именно на четвъртфинал.

КОЙ Е ВАШИЯТ ФАВОРИТ ЗА ТИТЛАТА В МЕЛБЪРН - ГЛАСУВАЙТЕ ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини