Мъри и Джокович ще определят новия шампион в Австралия



25-01-2013 14:45 | Станко Димов

Анди Мъри се класира за третия си финал на Откритото първенство на Австралия след победа с 3:2, 6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2), 6:2 сета над четирикратния шампион в Мелбърн и носител на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер. Това бе първа победа за Мъри на турнир от Шлема над Федерер в цялата историята на съперничеството между двамата. Досега те бяха изиграли три финала – по един на US Open, Australian Open и Уимбълдън, всеки път загубени от британеца. Общо имат 20 срещи, като Анди води с 11 на 9 победи.

Така след първия си успех във формат три от пет сета над Роджър по време на Олимпийски игри и първата си титла от Големия шлем в САЩ през миналата година, британецът категорично доказа, че е направил необходимата „малка“ крачка и вече спокойно може да се счита за част от абсолютния елит на съвременния мъжки тенис.

На финала в неделя Анди Мъри ще спори с шампиона от миналата година Новак Джокович в повторение на финала от 2011-та година, когато сърбинът спечели титлата след категорична победа с 3:0 сета. Днес британецът показа както невероятен тенис и надмощие в почти всеки елемент в по-голямата част от двубоя, така и характер в трудни моменти и най-вече психическа издръжливост, която му позволи да се справи отлично с разочарованието от два изгубени тайбрека.

НАЙ-ДОБРИТЕ СНИМКИ ОТ ДВУБОЯ

Мъри започна двубоя на изключително ниво и още в първите минути си пролича защо може би за първи път бе считан за фаворит срещу Федерер още преди мача. Шотландецът стигна до точка за пробив в първото подаване в мача, не успя да реализира, но след това бързо до стигна до 1:1. В третия гейм отново постави под огромно напрежения своя против и след три спасени брейкбола от страна на Федерер, при четвъртия опит Мъри проби. До края на частта той продължи да показа страхотен тенис и отлична игра както при ретур, така и когато сервира, като даде само една точка за пробив на швейцареца за крайното 6:4.

Роджър покачи нивото си и втория сет бе по-равностоен, като и двамата запазиха концентрация и демонстрираха нужната класа от начален удар. За целия сет нито Мъри, нито Федерер стигна до точка за пробив в подането на съперника и логично се стигна до тайбрек. Той започна с минипробив на сметката на британеца, но Роджър моментално го върна, а след това проби още веднъж за 2:1. Две бързи разигравания доведоха до преднина от 4:1, но при 3:4 Мъри върна минипробива и изравни. Анди остана под топката при опит за прехвърлящ удар на Федерер при 5:5 и макар да върна топката в корта, позволи на Федерер да пласира страхотен минаващ удар с цената на минипробив, а секунди по-късно не трепна и след победа със 7:5 в тайбрека изравни резултата в сетовете – 1:1.

На старта на третата част Федерер изглеждаше разнообразен и преодолял неприятната ситуация от първия сет, когато с мъки печелеше дори своето подаване. Двамата си размениха по два гейма, но при 3:2 противно на усещането за напълно равностойна ситуация на корта, Федерер като от нищото изостана с 0-40, спаси първи брейкбол но при втория бе наказан. До края на сета Мъри даде само точка на противника при свой начален удар и отново поведе с 2:1 след 6:3 гейма.

Четвъртата част започна с точка за пробив през британеца, но след два равенства Федерер спаси подаването си. Двамата си размениха по един гейм, за да се стигна и до четвъртия, когато за първи път от началото на мача Мъри имаше серизно проблеми на свой сервис, изостана с 0-40 и макар да спаси първите две точки за пробив, при третия допусна за първи път да бъде пробит, а Роджър поведе с 3:1. Двамата размениха по един гейм, но при 2:4 Анди впрегна отлично най-силното си оръжие – ретура, извоюва си точка за пробив, подходи агресивно и успя да намали резултата до 3:4.

Последва изключително дълъг и оспорван гейм, спасена точка за пробив, спор със съдията и пропиляно последно обжалване от страна на Мъри, който все пак след четири равенства успя да впрегне гнева си в агресия на корта и изравни за 4:4. Стигна се до 5:5, когато без видима причина Роджър Федерер допусна тежък срив и загуби подаването си на 0 в изключително неприятен момент, а Мъри получи шанс да сервира за място на финала.

Поставен пред огромно напрежение на крачка от един от най-дългоочакваните си моменти в кариерата – победа на Федерер в турнир от Големия шлем, Мъри показа нерви, предостави точка за пробив на противника си при 30-40, а опитният швейцарец се възползва и се добра до спасителен тайбрек. Там Федерер показа защо Мъри не трябваше да допуска решителен 13-ти гейм, поведе с ранен минипробив, който бързо бе върнат, но при 2:2 Роджър наниза пет поредни точки за крайното 7:2 и вкара мача в пети сет – 2:2.

Анди се съвзе от шока и започна петата част с гейм в своя полза, минути по-късно взе много ценно ранно предимство, реализирайки точка за пробив и преднина от 2:0. Британецът направи това, което трябваше да стори минути по-рано за да спечели мача и затвърди, доближавайки се на крачка от успеха, който в последствие дойде при 6:2.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини