Преди финала: Ли На - Виктория Азаренка



25-01-2013 19:46 | Искрен Минчев

Някои от най-любопитните данни в статистиката преди финала на Australian Open 2013 между Ли На и Виктория Азаренка:

* Ако Ли На спечели ще стане първата тенисистка от 10 г. насам с последователни победи над номер 1 и 2 в света на турнир от Големия шлем. В цялата Открита ера на тениса това е ставало изключително рядко - има само 8 такива случая, дело на 6 тенисистки (Винъс Уилямс и Серина Уилямс са го сторили по 2 пъти).

* Любопитното е, че последните 2 години, която тенисистка победи Агниешка Радванска, впоследствие печели титлата. А това на този турнир стори китайката...

* Ако спечели Вика то тя ще си запази първото си място в ранглистата, а иначе номер 1 става Серина Уилямс.

* Също така, ако спечели Азаренка, то тя ще дублира титлата си, което за последно тук е правено от Серина Уилямс - 2009 и 2010 година. Освен това ще се нареди до имена като Серина, Винъс Уилямс, Жюстин Енен и Ким Клайстерс, които единствени са дублирали титла на ГШ през последното десетилетие. Така, че ако Азаренка триумфира, то ще може да се говори за тенденция и определено за нейна доминация идните години.

* Ако Ли спечели финала с 2-0 сета, то тя ще стане едва втората тенисистка след Серина Уилямс за последните 3 години с титла от Големия шлем без загубен сет. Серина стори това на Уимбълдън през 2010 г., а тук в Мелбърн за последно това бе сторено от Мария Шарапова - 2008 г.

* Баланс: 5-4 победи за Азаренка; на ГШ: 2-0 за Ли (две чисти победи с по 2-0 сета; 1-0 в Мелбърн)

* В момента Вика е в поредица от 4 поредни победи над китайката.

Ако се вгледаме във формата на двете, то Ли определено има предимство и впечатлява много повече, но в женските финали не формата, а психологията е решаваща...

Точно в психологически план обаче, Вика е по-добрата. Азаренка е доказан боец и с желязна психика, освен това е в поредица от 4 поредни победи над Ли.

Китайката има по-остър сервис, но Азаренка вкарва по-голям процент първи начален удар. От ретур Вика е по-убедителна, макар че Ли е много опасна и в този компонент.

От задна линия са равностойни според мен, а тази която атакува ще е китайката, но защитата на Азаренка е по-добра. Въпросът е контраатаката на Вика на какво ниво ще е и дали Ли ще повтори нивото си на игра от мача с Мария на полуфинала...

Георги Стоянов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини