Най-любопитното преди финала Джокович - Мъри



25-01-2013 20:52 | Георги Стоянов

 

Някои от най-любопитните данни в статистиката преди финала на Australian Open 2013 при мъжете между Анди Мъри и Новак Джокович:

 

 

* Ако Ноле спечели ще стане първият тенисист в Откритата ера с 3 поредни победи в Мелбърн и ще изравни Роджър Федерер и Андре Агаси, които имат по 4 титли. Всъщност, Джокович вече постави рекорд - никой досега нямаше 3 поредни финала в Откритата ера в Мелбърн.

 

* Ако пък Мъри спечели ще стане първият тенисист в Откритата ера, който след първия си триумф в турнир от Големия шлем, веднага постига втори такъв!

 

* Баланс между двамата до момента: 10-7 победи за Джокович; В турнирите от Големия шлем балансът е 2-1 за Ноле и 2-0 тук в Мелбърн.

 

* Любопитен факт: от 2005 г. насам имаме разделение на двата 1/2 финала - четвъртък/петък и статистиката е малко изненадваща: 5-3 победи за този, който е изиграл своя полуфинал в петък! Може би обяснението на това се крие във факта, че имащият ден повече за почивка тенисист губи малко игрови ритъм, който от началото на турнира е ясен - мач през ден!

 

* Още по-любопитното е, че от 2005 г. насам сме имали 2 5-сетови срещи в петък и победителят в тях неизменно е печелил титлата в неделя (Надал през 2009 г. и Джокович 2012 г.)

 

* Ако Мъри спечели то ще стане първият тенисист от 2006 г. насам с титла на АО след спечелен подгряващ турнир (Федерер направи тогава това в Доха и Мелбърн).

 

Да видим сега какво ще стане... С една дума, каквото и да се случи в неделя, ще имаме история. 

 

Така свикнахме последните години с тази думичка, а и няма как при този извънземен Топ 4... Наследниците далеч не са на това ниво, усещам как ще има голяма дупка в този спорт при мъжете, докато не се появи следващото поколение. Това сегашното т.нар. "ново поколение" е слабо според мен, и те по-скоро ще са необходимият преход, отколкото някакъв кой знае какъв значим и запомнящ се фактор за играта и историята...

 

Специално за Ноле - Мъри.

И тук всичко опира до психология... Двамата спортно-технически са равностойни. Мъри има по-добрият първи сервис, Ноле по-добрия втори такъв. На ретур са равностойни, зависи от гледната точка. От задна линия също са равностойни, може би все пак с леко предимство на Джокович. Мъри обаче е по-вариативният от двамата и слайсът му е по-опасен. Определено обаче Ноле превъзхожда кондиционно и това му е най-силният коз.

 

Мисля си обаче, че Анди има силите и за 6-часов маратон. Освен това дотук на турнира имаше тренировъчни мачлета без 1/2 финала, който по-скоро му направи добра услуга, защото му трябваше един такъв тежък сблъсък за намиране на правилния ритъм в такива ситуации.

 

Сблъсъкът е с много голямо значение за целия сезон. Ако Мъри детронира Джокович в неговата запазена територия, ще получи сериозно психологическо предимство в предстоящите спорове между двамата през годината и ще се превърне във фаворит за номер 1 в света при мъжете.

 

Андре Агаси наскоро каза, че 2013 г. щяла да бъде годината на Мъри. Да видим дали ще познае. Андре по принцип рядко се изказва, явно е много сигурен в себе си, за да си позволи такава категорична прогноза.

 

Ако Джокович обаче спечели, то това не само ще е 11-7(вече сериозна разлика в преките битки), но и 3-0 за него след загубата в Ню Йорк.

Георги Стоянов

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини