Непобедим!



27-01-2013 14:16 | Станко Димов

Новак Джокович спечели за трета поредна година Откритото първенство на Австралия. На финала световният №1 се наложи с 3:1 сета над Анди Мъри, в отделните част – 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2. Както се очакваше двамата изиграха изключително равностоен двубой, в първите 3 часа от който нямаше пробив.

Джокович обаче бе по-свежият играч, което си пролича особено отчетливо в края на двубоя. Важно е да се отбележи, че в четвъртия сет Мъри игра с болки в бедрото, които със сигурност са оказали влияние върху движението му по корта.

Благодарение на успеха пък Новак Джокович стана първият в историята, който успява да спечели Australian Open в три поредни години. Сърбинът има общо 4 трофея в Мелбърн, където през 2008-а година триумфира за първи път в Шлема.

С победата днес сърбинът вече има 21 успеха на Australian Open, а титлите му от Големия шлем набъбнаха на 6 (4 от Australian Open и по веднъж Уимбълдън и US Open). За Мъри пък това бе трети загубен финал в Мелбърн и общо 5-и загубен финал в Шлема.

Двубоят започна много равностойно, като в първите 4-5 гейма Мъри почти не грешеше. Въпреки това обаче Джокович нямаше проблеми да печели с лекота сервис-геймовете си. С течение на двубоя сърбинът също редуцира до минимум грешките си и започна да притиска сериозно съперника. При 3:2 Джокович стигна до 4 точки за пробив, но с няколко страхотни първи сервиса Мъри се спаси.

Подобна бе и картината при 4:3
, когато отново шотландецът трябваше да спасява точка за пробив и отново се справи отлично. В крайна сметка след един час игра се стигна до тайбрек, в който Мъри се наложи с изразителното 7:2 точки. Така въпреки, че имаше цели 5 точки за пробив през първия сет (срещу 0 за Мъри), Джокович отстъпи с 6:7.

Окрилен от отличния завършек на първата част, Мъри започна с отличен сервис-гейм втория сет и поведе с 0:40, като имаше 3 поредни точки пробив за 2:0 гейма. Джокович обаче се събуди и след няколко изумителни точки предотврати пробив в подаването си - 1:1. Шотландецът има за какво да съжалява, защото това се оказаха и единствените точки за пробив във втория сет, чийто победител също бе определен след тайбрек. Този път в допълнителния гейм по-концентриран бе Джокович, който след успех със 7:3 точки изравни резултата в сетовете – 1:1. Така след малко повече от два часа игра нищо не бе решено и финалният двубой сякаш започна от начало.

Никаква изненада не предложи и третият сет, или поне неговото начало. Двубоят продължи да върви гейм за гейм, в който Ноле и Мъри взимаха със завидна лекота подаването си. При 4:3 Джокович изигра много силен гейм, достигна до преднина 0:40. Това бяха първи точки за пробив пред Ноле от повече от час игра. Мъри спаси първите две точки – 30:40, но при третата направи непредизвикана грешка и след близо 3 часа първият пробив в мача стана факт! Джокович поведе с 5:3, а след това с гейм на 0 си гарантира третия сет!

В началото на четвъртата част шампионът направи решителна крачка към трета поредна титла. Сърбинът успя да поведе рано за 2:1. Лошите новини за Мъри пък не свършиха с това, а и факта, че шотландецът започна да се движи по-трудно на корта, видимо измъчван от схващане в бедрото. Минутки след пробива Джокович сервира за 3:1 и успя да затвърди преднината си. С втория си пробив в сета пък сърбинът поведе с 4:1, след което довърши съперника си. Победата бе 21-а поредна за Ноле в Мелбърн и му гарантира трети пореден и общо 4-и трофей от Australian Open.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини