Анди Мъри изравни любопитно постижение на Цонга



30-01-2013 20:17 | Станко Димов

Загубата на финала в Мелбърн свали на земята Анди Мъри, но британецът определено има за какво да запомни изминалия Australian Open 2013. Разбира се става въпрос за победата на полуфинала над Роджър Федерер.

Този успех позволи на Анди Мъри да се изравни с Жо-Вилфред Цонга в една много любопитна класация. Те двамата са единствените тенисисти, които имат победи над голямото трио – Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал в турнири от Големия шлем!

Мъри постига първата си победа над Надал в Шлема през 2008-а година на US Open, когато британецът печели в 4-сета и достига до финал, където обаче губи от Роджър Федерер. Мъри има успех над Надал и на Australian Open (2010), но тогава испанецът се отказва заради контузия. Само преди няколко месеца пък британецът надви Джокович на финала на US Open.

Победата на Цонга над Надал пък също е на твърда настилка – Australian Open 2008. Тогава французинът показва забележителен тенис и тотално контролира събитията на корта с мощни удари от форхенд и брутален сервис.

Също в Мелбърн, французинът постига и успех над Новак Джокович (2010). В двубоя Ноле е измъчван от стомашни болки. През 2011-а Цонга постига и успех над Федерер. При това го прави на Уимбълдън, след като е изоставал с 0:2 сета!

Сред активните тенисисти има само още двама, които на този етап имат шанс да изравнят постижението на Мъри и Цонга. Става въпрос за Хуан Мартин дел Потро (няма победа над Джокович) и Томаш Бердих (няма победа над Надал). В подобна ситуация е и Робин Сьодерлинг (няма победа над Джокович), но никак не е ясно дали и кога шведът ще се завърне на корта.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини