Легендата Дате-Крум - пет съвета за дълголетие



Легендата Дате-Крум - пет съвета за дълголетие
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
01-02-2013 11:02 | Николай Драганов

Покрай разгромните победи на Виктория Азаренка, Мария Шарапова и Серина Уилямс в началната фаза на Australian Open, една жена успя да прикове дори по-силно вниманието и изумлението на цялата тенис общественост.

 

Родена през септември 1970-та година, японката Кимико Дате-Крум показа, че пред силата на духа и особено на спортния дух граници няма. Нещо повече - Дате-Крум не само изуми, че изобщо участва в основната схема на турнир от Големия шлем, но успя да се класира и за трети кръг на надпреварата! При това с изключителна победа над поставената под №12 Надя Петрова в първи кръг.

 

Японката отнесе шампионката от Турнира на шампионките в София, демонстрирайки какво означава истински шампион, а във втори кръг също не загуби сет срещу Шаахар Пер, преди най-после да отстъпи на Бояна Йовановски в трети кръг.

 

Съвсем естествено, Дате-Крум стана най-възрастната жена, която печели двубой на сингъл от основната схема на турнир от Големия шлем. Забележете - японката има полуфинал на Australian Open през 1994-ата година, когато губи от бъдещата шампионка Щефи Граф. Днес, през 2013-та година, Дате-Крум отново е на корта и успява да печели не просто уважение, а победи и точки.

 

Японката има полуфинали и на "Уимбълдън" и "Ролан Гарос" - съответно през 1995-та и 1996-та, както и два четвъртфинала на US Open - 1993-та и 1994-та. Оттегля се през 1996-та година, изиграва един мач на двойки през 2002, но не успява да го изиграе заради контузия в ахилеса. През 2008-та година обаче, на 37-годишната възраст, обявява своето завръщане.

 

Как е възможно това? Отговорът на този въпрос е труден, но ако има някой, способен да ви го даде - това със сигурност е 42-годишната Кимико Дате-Крум. Ето и пет съвета от самата нея, които евентуално биха ви помогнали да постигнете подобно невъобразимо дълголетие.

 

Играйте си възможно най-дълго с нервите на съперника. "Когато си на корта срещу 20 години по-млада състезателка, тя със сигурност ще очаква лесна и бърза победа, така че в един момент може да стане изключително нервна. Трябва да се възползвате от това и дори да се постараете да натиснете още повече, да я поставите под още по-голямо напрежение. Психологическата част на нещата е много важна тук. Ако не бъдеш по-силен психически, шансовете ти за успех са минимални. Използвайте опита си."

 

Не бихте могли да "надблъскате" съперника, затова бъдете хитри и изобретателни. "Съвременния тенис е по-мощен, момичетата удрят топката здраво, а тя лети много бързо. Ако не сте толкова силна, колкото едно време, трябва да помислите за друг начин за победа. Аз миксирам играта си, старая се да целя ъглите, сменям често темпото, опитвам къси топки или игра на мрежата. Няма никакъв смисъл да се опитате да бъдете по-мощни от своя съперник - това няма да проработи."

 

Колкото е възможно повече сън. "Обичам да спя по много. Поне 8 часа през нощта, а понякога и по 9 или 10 часа. На турнири спя дори повече. Когато бях на 20, спях по седем часа, след което скачах готова за игра. Сега определено имам нужда от повече сън. А и много обичам да спя."

 

Не яжте сладки неща вечерта преди двубой. "Колкото повече остаряваш, толкова по-внимателно трябва да мислиш за нещата, които ядеш. Тялото ти има нужда от повече време, за да се възстанови. Преди мач или преди тренировка, приемайте повече въглехидрати, а след това белтъчини. Няма проблем, ако понякога хапвате шоколад или сладолед, но рядко и не когато искате да сте конкурентна на корта."

 

Не трябва да ви пука особено дали губите или печелите. "Никой не обича да губи - аз не обичам, но се научих да не се интересувам толкова много от резултата. Дори да загубя, просто се наслаждавам да бъда тенисист, който е част от тура!"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини