Тодор Енев получи наградата за всеотдайност в Купа „Дейвис”



02-02-2013 16:21 | Станко Димов

Рекордьорът по мачове и победи за България в Купа „Дейвис” Тодор Енев получи на специална церемония наградата си от Международната тенис федерация (ITF) за своята всеотдайност в двубоите от отборния турнир.

Помощник-капитанът на националния тим беше награден лично от президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. „Искам да благодаря на ITF за голямата чест. Също така благодаря на всички капитани и състезатели, с които съм играл през годините за България!”, заяви развълнуваният Енев пред публиката в зала „София”.

На тържеството присъства бащата, съпругата и дъщерята на бившият шампион от „Ориндж Боул” – двегодишната Вивиан. Отличието, което получи Тодор, официално се нарича Commitment Award и се присъжда на състезатели с дългогодишен стаж в отборния турнир. Критерий за наградата е участието в поне 20 двубоя като домакин или гост или общо 50 срещи във всички нива на състезанието – включително зоналните турнири.

Commitment Award е част от програмата за отбелязване на вековния юбилей на ITF през 2013 година. Само 299 тенисисти в света получават наградата за всеотдайност за цялата история на Купа „Дейвис”, която стартира през 1900-ата година. Енев е участвал в 33 срещи на България в продължение на 14 години. Тошко държи и рекорда за най-много изиграни мачове (48) и най-много спечелени победи (28).

Дебютът на Тодор Енев за България е на 2 май 1999 година в двубоя от втора група на Евро-африканската зона срещу Того в Пловдив. Тогава той печели с безапелационното 6:0, 6:1 срещу Коси Логло.

Последната среща на Енев за националния отбор беше на 5 май 2012 година в плейофа с Македония за връщане във втора група на турнира. На централния корт на БНТЦ Тодор и Петър Трендафилов спечелиха мача на двойки с 6:3, 6:3 срещу Йотовски и Зеленков.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини