Загубихме драматично на двойки, Финландия докосва победата



02-02-2013 18:24 | Станко Димов

България изостава с 1:2 победи в сблъсъка с Финландия от Втора група на Евро-африканската зона за Купа „Дейвис”. Това стана факт, след като в събота финландците спечелиха по особено драматичен начин сблъсъка на двойки. Тандемът Хари Хелиовара / Хенри Континен се наложи над Григор Димитров и Димитър Кузманов със 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 6:4 след повече от 3 часа игра.

Поражението на двойки означава, че гостите са само на победа от краен успех в двубоя. В неделя предстоят последните два мача на сингъл, в които България има нужда от две победи. В 14:00 часа Григор Димитров ще премери сили с Мика Континен, а при победа в решителния пети сблъсък ще излязат Сашо Лазов и Юхо Пауку.

Двубоят в зала „София” започна равностойно, но все пак в първите геймове се забелязваше напрежението в нашия отбор, особено при Димитър Кузманов. От своя страна финландците играха спокойно и чакаха своя момент, за да нанесат решителен удар. При 6:5 в своя полза Хелиовара и Континен получиха сетбол и се възползваха – 7:5 след 50 минути игра. Неприятната развръзка на сета тотално скова нашите през втората част. Гришо и Мико успяха да запишат само един гейм на сметката си и след малко повече от час игра изоставаха с 0:2 сета.

Много важен и ключов се оказа третият сет. Финландците изглеждаха безгрешни, но при 5:4 нашите получиха сетбол при сервис на гостите. Хелиовара не вкара първия удар, а при втория му бе отсъден "foot foul" (фаул при изпълнение на сервис) и служебна точка за нашите, която бе с цената на сета – 5:7, 1:6, 6:4.

Успехът съживи както Димитров и Кузманов, така и публиката в зала „София”, която се превърна в изключителна опора на тима. Българският тандем разкри потенциала си и буквално не даде шанс на съперника – 6:2 и изравняване на резултата в сетовете – 2:2.

Така се стигна до пета решителна част, в която нямаше тайбрек. За жалост финландците успяха първи да осъществят пробив и да поведат – 2:1. До края гостите съумяха да задържат крехкия си аванс и се поздрави с изключително ценния успех на двойки, който може да се окаже решаващ за целия изход на двубоя.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини