Чехия спечели най-дългия мач в историята!



02-02-2013 22:22 | Станко Димов

Изключителен мач изиграха националните отбори на Швейцария и Чехия, спечелен в крайна сметка от актуалните носители на трофея от Купа „Дейвис. Тандемът Томаш Бердих и Лукаш Росол се наложи с 3:2 сета над Станислас Вавринка и Марко Киудинели за точно седем часа и една минути с резултат 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3), 22:24 в отделните части. Това се оказа и най-дългият мач на двойки в историята на Купа "Дейвис".

Благодарение на победата в този истински трилър, чехите поведоха с 2:1 победи, след като вчера Вавринка даде аванс след успех над Росол, но малко по-късно Бердих надви Хенри Лааксонен и изравни.

Днес капитанът на чехите направи смяна в състава, като първоначално бяха заявени за участие Иво Минар и Жири Весели, но с оглед развитието на сблъсъка на корта се появиха първата ракета на страната Бердих и третата Росол, който обаче е с най-висок ранкинг от останалите състезатели в отсъствието на Радек Щепанек.

Първата част завърши с ключов пробив на чехите в самия край на сета за 4:5, след което той отиде на сметката на Бердих и Росол. Серията продължи с пробив в началото на втората част и преднина от 2:0, но швейцарците веднага върнаха пробива, а в последния възможен момент при 6:5 в своя полза нанесоха втори удар и изравниха резултата в сетовете.

В третата част Бердих и Росол пробиха в седмия гейм за 4:3, след което не допуснаха колебание и отново затвориха при 6:4. Със само една точка за пробив, отразена от швейцарците ще се запомни четвъртата част, влязла в тайбрек. Там Вавринка и Киудинели бяха по-стабилни, осъществиха три мини-брейка и отново изравниха до 2:2 сета. Първите четири сета продължиха общо 3 часа и 30 минути – с пет минути по-малко, отколкото четирима тенисисти останаха на корта в уникалния пети сет, завършил с успех 24:22 за Чехия.

Като цяло Бердих и Росол бяха по-близо до успеха почти през цялото време и пропиляха повече точки за пробив. Чехите сервираха първи и съответно всяка точка за пробив бе с цената на мачбол. Първите две такива точки дойдоха при 16:15 в тяхна полза, цели пет мачбола бяха спасени от швейцарците при 20:19, още 3 (от изоставане 0-40) при 22:21, за да се пречупят все пак при 23:22 от втория мачбол в гейма.

Така утре ни предстои решителна битка между Вавринка и Бердих, а ако тя бъде спечелена от швейцареца ще има и финален пети сблъсък, който да определи коя държава ще се добере до четвъртфинал в световната група на Купа „Дейвис“.

Там освен Франция и Сърбия вече се класира състава на Аржентина, който поведе с 3:0 на Германия. Берлок и Хуан Монако надвиха съответно Колшрайбер и Майер още вчера, а днес Налбандян и Себайос спечелиха срещу Кас и Камке на двойки. Италия пък води с 2:1 на Хърватия, а Канада и САЩ са близо до успех съответно над Испания и Бразилия, водейки с 2:0 победи.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини