Тенис от друго измерение прати Надал на полуфинал (+видео)



01-04-2010 06:16 | Николай Драгиев

 

В най-добрия си мач от началото на сезона Рафаел Надал разгроми Жо-Вилфред Цонга и се класира за полуфинал на Sony Ericsson Open в Маями. Испанецът изглеждаше непобедим в нощната сесия на поредния ден от турнира и приключи срещата с 6:3, 6:2 за 90 минути. Погледнат така резултатът оставя впечатление за лек успех, а всъщност французинът бе равностоен на опонента си в големи периоди, но се провали в няколко ключови точки и това му коства загубата. Така в 1/2 финалите Надал ще се сблъска с Анди Родик.

 

Първите няколко гейма от мача бяха истинско украшение. И двамата играеха на невероятни обороти, а тон за всичко даде Цонга. Французинът пробва любимата си тактика срещу Надал с мощни удари и след това излизане на мрежата. Това сработи в началото и той получи възможност за пробив още в първото подаване на Надал. След невероятна точка, Рафа се спаси и след това изравни геймовете - 1:1. До 3:3 изглеждаше така, сякаш Цонга дори може да спечели мача, ако запази нивото си на игра. Това обаче не се случи. Надал пречупи опонента си с пробив за 4:3. Въпреки че имаше няколко критични момента за него, бившият номер 1 затвори този сет с 6:3.

 

Не само това, но и Рафа се възползва от психологическото си предимство. Той измъкна тежък гейм на старта, в който спаси нови точки за загуба на началния си удар, и след това на свой ред проби. Тук някъде интригата замря, въпреки че Цонга опита да се бори срещу неземната машина от Майорка. Няколко гениални отигравания на Надал в края му осигуриха комфортното 6:2 в тази част. За целия мач Цонга не успя да спечели подаването на Надал, въпреки че имаше 8 възможности.

 

С галаспектакъла, който демонстрира, Рафа категорично може да бъде обявен като фаворит номер 1 за титлата. Тя ще му бъде първа от 11 месеца. За последно той триумфира в Рим на "Мастърс 1000", когато надви Джокович.

 

В полуфиналите, Надал ще играе с Анди Родик. Двамата за последен път се срещнаха преди година в Индиън Уелс пак в тази фаза. Матадорът измъкна успеха с 6:4, 7:6. Общо той има 5 победи срещу 2 за Родик.

 

 

ПРОГРАМАТА ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини