Три съвета как да пречупите психиката на съперника от Матс Виландер



Три съвета как да пречупите психиката на съперника от Матс Виландер
Свързани играчи
Тагове
07-02-2013 19:25 | Николай Драганов

Матс Виландер е седемкратен носител на трофеи от Големия шлем в периода 1982 - 1988-ма година и бивш №1 в мъжкия тенис. Познат е на по-младите привърженици на тениса като анализатор и коментатор на Евроспорт.

 

Макар да не е печелил единствено "Уимбълдън", той има титла от Australian Open още от периода, когато турнирът се е провеждал на трева. Това го нарежда сред едва петимата тенисисти, които имат титла от Шлема на всички настилки. Останалите са Джими Конърс, Андре Агаси, Рафаел Надал и Роджър Федерер.

 

Какви са най-сигурните тактики да пречупите психиката на съперника и да му покажете, че го превъзхождате по този показател? Ето мнението на Матс.

 

"Първият начин е да изиграете първите няколко точки в мача, сякаш са по-важни, отколкото всеки си мисли. Не е нужно веднага да прекалявате, като викате "Come on", но можете да постигнете този ефект с действия, като например не допускате никаква грешчица. Или като буквално веднага преминете към точно определена тактика, атакувайки бекхенда на съперника или каквото друго сте решили. Или пък, можете да загуби две точки, след което да покажете, че това по абсолютно никакъв начин не ви притеснява и да спечелите следващите. Това е много мощно "Come on!"

 

"Друг много добър метод е да използвате в своята игра най-силните страни на съперника." Използвах сервис - воле срещу форхенда на Иван Лендл на първата точка и той си мислеше "Какво ти става, бе". След което го правите отново. И отново."

 

"Изпратете им послание - знам отлично слабото ти място. Нека видим колко слабо е точно! Предвидимата тактика може да бъде най-добрия начин да пречупите психиката на съперника. Най-хубавото нещо е да играеш срещу някой, който излиза на мрежата, после стои в дъното, търси асове, след това кик сервис, отива в едната посока, после в другата. Мислите си, че това е забавно, защото аз не знам какво ще направите, но изглежда така, сякаш и вие не знаете. Наистина добър в това е Анди Мъри. Но понякога, когато мислиш прекалено много, заключваш инстинктите си. Трябва да ги пуснеш на свобода. Днес играчите са прекалено добри - ако преди мозъкът бе по-важен от инстинктите, днес е обратното. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини