Серина се прицели в рекордите на Евърт и Навратилова



18-02-2013 18:41 | Станко Димов

На 31 години и 145 дни Серина Уилямс официално стана най-възрастната жена, която оглавява ранглистата на WTA. Американката замени на върха Виктория Азаренка.

Уилямс, която във визитката си до момента има 15 трофея от турнири от Големия шлем, за последно бе №1 в ранглистата през октомври 2010-а година. Тя обаче бе принудена да сдаде лидерството, след като получи нелепа контузия на крака (поряза си крака на стъкло от счупена чаша в ресторант в Мюнхен), която за малко да прекрати кариерата й.

С постижението си Уилямс замени друга американка – Крис Евърт, като най-възрастната №1 в света. Евърт го направи малко преди да навърши 31 години през 1985-а.

Серина Уилямс заслужи първото си място в света, след като миналата седмица достигна до полуфинал на турнира в Доха. В интерес на истината американката игра на финал в турнира, където по ирония на съдбата загуби от Виктория Азаренка.

Патрик Муратоглу, в чиято академия Серина се подготвяше за старта на сезона сподели, че американката ще се опита да подобри постижението на Крис Евърт и Мартина Навратилова, които имат по 18 титли от Големия шлем.

„Да, това е нещо, което все още я държи мотивирана”, призна Муратоглу, който освен съветник на Серина е и нейно гадже.

„Не мисля, че е трудно да се постигне. За тази цел обаче трябва да се изпълнят няколко неща. Преди всичко Серина трябва да бъде здрава, да се опази от контузии. Разбира се, трябва да бъде и мотивирана. Ако изпълни двете заръки не виждам причини Серина да не подобри постижението на Навратилова и Евърт. Серина не е толкова далеч от 18-а титла от Шлема”, коментира Муратоглу.

Любопитни факти:

- Серина стана №1 в света за първи път 8-и юли, 2002-а година. Тогава тя е на 20 години.
- За шести път в кариерата си американката достига до лидерската позиция в ранглистата.
- Уилямс бе извън корта почти година, като претърпя дори живото-спасяваща операция (2011 година). В този период тя се свлече до №175 в света.
- В края на 2012-а тя спечели последователно Уимбълдън, златен Олимпийски медал от Игрите в Лондон, US Open и заключителния шампионат на WTA в Истанбул.
- Уилямс е спечелила 60 от последните си 63 двубоя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини