Талантът се ражда в битка и се убива с „признание“



19-02-2013 20:23 | Веселин Стойков

Един развиващ се талант или поредният прехвален младеж в света на тениса? Това може би се питаме повечето фенове на този спорт. Дали Григор Димитров ще успее под целият този натиск, който му се налага от медии, „критици“ и сие. Едно от нещата, което най-много ме разочарова е нашето поведение, като българи. Защото за пореден път се убеждавам, че ние повече критикуваме, от колкото подкрепяме.

Подкрепата ни не трябва да е само когато печелим в даден спорт, тя е всекидневна и всеотдайна, независимо дали губим или печелим (в частност Григор Димитров). Не може в едно от заглавията на водещ спортен всекидневник да пише „Гришо и Цвети с нови загуби”. Това е неуместно и непатриотично, защото това са единствените ни тенисисти, които в момента представят България достойно на топ-ниво.

Недопустимо е, защото в конкретния случай Гришо загуби на двойки, а това не е най-важното, неговите индивидуални победи продължават. Но не, ние първо трябва да критикуваме, за да сме атрактивни. За съжаление това е жалката истината.

Искрено се надявам Григор да опровергае всички критики и да заеме мястото, което му се полага. Този тенисист има огромния талант и качества да е сред най-добрите в този спорт и вече е доста близо. Да, някои веднага ще кажат „до кога ще го чакаме?”, или че няма психика, няма хъс, за да обърне и победи в съответния двубой. Не бих се съгласил. Той минава точно през всеки един етап на растежа си и най-важното е, че това става в точния момент на неговото развитие. Прави всичко, което е необходимо в неговата възраст. Интелигентен, умерен, възпитан, в същото време уверен и непринуден пред обектива на камерите. Прави точните промени в точното време.

Смяната на академията от Патрик Муратоглу с Швеция на Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман, бе в много подходящ за него момент и резултатите вече са налице – финал в Бризбейн, Австралия.

От началото на годината се вижда явно прогресът на Григор Димитров и като игра, и като поведение. Не случайно един от най-добрите и интересни треньори, като самия Брат Гилбърт го нарече: „Showtime Dimitrov”. Самият Дел Потро призна големите си очаквания, виждайки го в топ 10.

Но дали всичко това няма да му изиграе лоша шега и Григор Димитров да стане поредният прехвален талант? Според мен това няма да се случи. Защо ли? Вгледайте се в играта му, поведението му вътре и извън корта. Ще са ви достатъчни само няколко минути, за да се убедите в думите ми!

Нека му пожелаем успех и по-малко да критикуваме след всеки негов неуспех. Аз съм сигурен, че в съвсем скоро той ще ни зарадва освен с красива игра и с големите си победи!

Веселин Стойков, читател на Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини