Триумф за Родик на корта от детството (видео)



04-04-2010 21:25 | Николай Драгиев

Анди Родик спечели 29-ата си титла в кариерата. Той разби със 7:5, 6:4 Томаш Бердих във финала на Sony Ericsson Open в Маями. Това е петото му отличие от надпревара в сериите "Мастърс 1000" и второ в Ки Бискейн. Така той стана едва петият играч в историята, който има поне две титли в Маями след Агаси, Сампрас, Федерер и Лендъл. Интересното е, че кортовете на турнира се намират съвсем близо до тези, на които Анди е тренирал като юноша в Бока Ратон (Флорида) и имат сантиментално значение за него.

Американецът прибира и титла номер 2 през сезона, след тази в Бризбейн в самото начало на годината. Той обаче и два загубени финала в - Сан Хосе и Индиън Уелс (преди 2 седмици). От активните играчи в момента пък Родик е едва четвъртият, който има поне 5 титли от "Мастърс 1000". Томаш Бердих пък се отчете с пета загуба във финален мач, но от другата седмица става номер 15.

На практика Родик спечели мача само за 10 минути. Той майсторски измъкна първия сет, след като проби при 5:5 и затвори със 7:5 с много интелигентна игра. Големият шампион се възползва от възхода си и бързо проби на старта на следващата част, което на практика предреши всичко в негова полза. Както обикновено, когато води, Родик бе безпогрешен и затвори срещата след 6:4.

 

Успехът на Анди е изключително престижен и по друга причина. На практика той игра 2 финала само в рамките 3 седмици на най-тежките турнири след тези от Шлема. В Мями той загуби подаването си само 2 пъти от над 50 сервис-гейма, което е меко казано впечатляващо. Вдъхновяваща е и наградата за шампиона - 600 хиляди долара.

 

"Много е емоционално да спечелиш пред родна публика, а и на мястото, където си израстнал. Томаш не е играч, срещу когото искаш да се изправиш, наистина е завършен състезател. Щастлив съм от успеха. Трябва да благодаря на организаторите, които винаги са вярвали в мен. Като юноша още помня, че ми дадоха право да играя с "уайлд кард"," сподели щастливият Родик, който изрази бурно радостта си.

 

 Анди Родик
Томаш Бердих
Първи сервис % 62% 48%
Асове 13 7
Двойни грешки 2 3
Спечелени точки след първи сервис 78% 73%
Спечелени точки след втори сервис 70 58%
Печеливши удари 24 26
Непредизвикани грешки 18 33
Възможности за пробив 2 от 5 0
Общо спечелени точки 69 60

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини