Случаят Кутровски - да се учиш по трудния начин



21-03-2013 18:57 | "Ню Йорк Таймс"

Стимулантът DMAA е забранен от Световната ангидопингова агенция (УАДА), Националната спортна асоциация на колежите (NCAA) и Висшата бейзболна лига. Това обаче явно не спира доставчиците на спортни добавки да го предлагат в продуктите си. Димитър Кутровски го научи по трудния начин.

Кутровски пристига в САЩ от България през 2006 г. Получава пълна спортна стипендия в Университета в Тексас в Остин, където е капитан на отбора по тенис и играе на сингъл и двойки. През август 2011 г. се дипломира и става професионалист. Един ден, уморен от непрекъснатите пътувания и жегата в Тексас, влиза в магазин за спортни добавки.

Кутровски търси нещо, което да му даде енергия, и иска съвет от продавача. Казва му, че е професионален тенисист и обект на редовни допинг проверки. Не иска нищо, което би му създало проблеми с антидопинговите власти. Продавачът му препоръчва Jack3d и му казва, че много спортисти го пият.

„Като Ред Бул е, но по-силно”, казва човекът зад щанда Кутровски купува добавката, носи я вкъщи и чете етикета. Сравнява го със списъка на забранените вещества, не открива такива в препарата и започва да го използва. Няма представа, че стимулиращият агент на етикета – диметиламиламин (DMAA) – е забранен от много спортни асоциации, но под друго име – метилхексанамин.

Дали заради добавката или по друга причина, в този момент кариерата на Кутровски върви нагоре. През февруари 2012 г. стига четвъртфинал на турнира SAP Open в Сан Хосе, Калифорния. В България го избират да представя страната за Купа "Дейвис".

Месец по-късно Международната тенис федерация (ITF) обявява, че Кутровски е дал положителна проба за DMAA. Тенисистът получава 15-месечна забрана да играе в турнири, губи всички спечели точки и е изхвърлен от ранглистата. Когато през лятото поднови кариерата си, на практика ще започне от нулата.

Кутровски отказа изявление пред „Ню Йорк Таймс” за тази публикация, но адвокатът му Пол Грийн каза, че тази история не е рядко срещана сред млади спортисти.

„Спортистите, които се състезават на най-високо ниво, непрекъснато търсят начини да подобрят представянето си.

Използват всички възможни начини и не се интересуват доколко законни са
В спортните добавки, които спортистите пият, непрекъснато се откриват забранени вещества. Вече е пределно ясно, че състезатели, които сами пазаруват добавките си от магазини, поставят кариерата си в опасност”, казва Грийн.

Грег Милър, говорител на компанията GNC, от чийто магазин е купувал добавките си Кутровски, твърди, че компанията не продава продукти, които съдържат вещества, забранени от федералните здравни служби. Според него всяка спортна организация има свои политики и собствени списъци със забранени препарати и самите спортисти би трябвало да са наясно с това и да отговарят лично за това, което попада в тялото им.

„Отговорност на професионалните спортисти е да са наясно с изискванията на съответните спортни организации относно забранените вещества и да ги спазват”, написа Милър преди около седмица.

"Така или иначе, спортистите стъпват в минно поле в момента, в който решат да пазаруват добавки, смята Ейми Айхнер, специален съветник по добавките към Американската анти-допингова агенция (USADA).

"Според нея има и случаи, в които спортисти са хващани с допинг заради добавки, на чиито етикети изобщо липсва забраненото вещество. Група под нейно ръководство подготвя програма, която да помага на спортистите да се ориентират в продуктите.

„Но е възможно спортист да следва всички стъпки на програмата и въпреки това да вземе забранено вещество или да стане жертва на странични ефекти, които са вредни за здравето. Единственият начин напълно да се елиминират опасностите от добавките е изобщо да не се взимат.”

Питър Латман, Наташа Сингър („Ню Йорк Таймс”)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини