Слагат втори покрив на Уимбълдън



22-03-2013 18:56 | Станко Димов

Ръководството на "Ол Инглънд Клъб" в Лондон призна, че планира да стартира проект за втори покрив на Уимбълдън. След като през 2009-та бе завършена успешно инвестицията на стойност около 100 милиона паунда, която покри Централния корт, в Лондон планират да инсталират покрив и над Корт №1.

Според "Дейли Мейл", проектът ще бъде изнесен пред пресата през следващия месец, а строежът ще започне след края на тазгодишния турнир. "Покрив над Корт №1 наистина се обсъжда, но все още няма финално решение дали наистина ще стартираме проект за него", коментира говорител на комплекса, цитиран от "Скай Спортс".

"Телеграф" пък уточнява, че този път инвестицията ще бъде доста по-добре премерена финансово, а обновлението на комплекса ще включва и подобрения и в Кралската ложа, както и в закритите тренировъчни съоръжения в "Ол Инглънд Клъб".

По-ниската цена на покрив над корт №1 се дължи и на факта, че при своя строеж през 1997-ма година в самите планове е било заложено близо 11 500-те места и тревният корт сравнително лесно да се покрият от покрив. Такова решение ще гарантира над 27 000 души постоянно посещение и две арени за мачове и съответно преки излъчвания, независимо от времето на Албиона.

Горе долу по същото време в световната преса се появи и новината, че друг турнир от Големия шлем - този в Ню Йорк, също е възможно да се сдобие със закрит централен корт. Огромният "Артър Аш Стейдиъм" не за първи път е обект на спекулации, но до скоро подобна инсталация се считаше за "почти невъзможна".

Изпълнителният директор на Американската тенис асоциация Гордън Смит обаче изнесе презентация, според която "покрив над Артър Аш" не е "мисия невъзможна". В евентуалния проект горната част на стадиона, която е направена предимно от бетон, може да бъде съборена и заменена с по-лек материал.

Това би променило настоящата ситуация, която кара редица инженери да смятат, че с оглед огромната тежест на горната част на стадиона, която е 60 процента от целия стадион, е невъзможно да се инсталира покрив. Това може да стане възможно чрез системата SPS (Sandwich Plate Systems) - технология за нов композитен материал, който е достатъчно лек, но и достатъчно здрав, за да издържи покрива.

Все още има доста въпросителни дали въпреки това ще бъдат покрити необходимите параметри на тежест, за да бъде допусната подобна реконструкция, но със сигурност можем да говорим поне за позитивна дискусия в тази посока.

Технологията SPS се изследва внимателно от инженерите на USTA (Асоциация по тенис на Съединените Щати), а цената също ще бъде решаващ фактор, особено покрай новините за сериозно увеличаване на наградния фонд и други реконструкции за над 500 милиона долара в комплекса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини