Завръщането на Хаас е по-изумително от достигането му до №2



30-03-2013 11:26 | Николай Драганов

Томи Хаас определено бе приятната изненада на тазгодишния "Мастърс 1000" в Маями. 34-годишният германски тенисист записа втора победа над действащ №1 в ранглистата в своята кариера, надигравайки Новак Джокович на осминафинал. За последно той бе правил това преди 14 години, когато печели срещу Андре Агаси. Успехът над Ноле го превърна и в най-възрастният тенисист с победа над водач в ранглистата.

 

Отстранявайки Жил Симон в следващия кръг, Хаас достига и до първия си полуфинал от "Мастърс 1000" турнир от 2006-та година насам. "Приказката" засега приключи след здрава битка с Давид Ферер, но така или иначе това бе само поредната страница в историята на впечатляващите изяви на германеца в тура.

През минала година той спечели приза за "Завръщане на годината" със своето изкачване от 184 места и победата над Роджър Федерер, довела до триумф на местна сцена в Хале, както и влизането му "клуб 500 победи".

 

От февруари 2010-та година до май 2011-та, германецът не игра 14 месеца заради операции в дясното бедро и десния лакът. Неговият дългогодишен ментор Ник Болетиери заяви, че днешните успехи са дори по-невероятни от онези в дните, когато Хаас се е изкачвал до №2 в света преди близо 11 години.

 

"Много малко хора на света могат да се завърнат в спорт "един срещу един" като тениса по начина, по който го направи Томи. Тук никой не те защитава. Не е като в отборните спортове, където можеш да се скриеш зад някого. В тениса няма как това да се случи. Имал съм двама души, които са успявали - Андре Агаси и сега Томи", коментира гуруто в света на тениса Болетиери.

 

"Мисля, че светът ще запомни по-скоро това завръщане, отколкото времената, когато беше №2 в ранглистата. Беше отписан, подложи се на операции, надяваше на "уайлд кард" за големите турнири, минаваше през квалификации. Това е по-впечатляващо. Той доказа, че нищо не е свършило, докато не свърши. Наричаха го стар за тениса, така че това, което направи е невероятно.

 

Преди началото на турнира в Маями Хаас бе под №18 в ранглистата, а от понеделник вероятно ще регистрира нов скок, тъй като през миналата година отпадна във втори кръг на тази надпревара.

 

"Неговата комплексна игра по целия корт му позволи да бъде там, където е днес. Ако разчиташе само на един стил, нямаше да успее. Има прекрасен слайс, минаващи удари, добри волета, може да прави еднакво добре и плоски удари и такива с много топ-спин, сервисът му също е чудесен. Намира се в страхотна физическа форма. Това са причините все още да играе, при това на толкова високо ниво", обясни 81-годишният специалист.

 

"Мисля също така, че семейството му е другият голям катализатор. Същото е и с Роджър Федерер - когато имаш нещо, което ти дава такова спокойствие и в същото време нещо, което да очакваш с нетърпение, това е много мощна комбинация. Неговата млада дъщеря Валентина и съпругата му Сара Фостър правят този хубав баланс за Томи."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини