Серина показа кой е №1 и грабна шеста титла в Маями



30-03-2013 20:12 | Николай Драганов

Световната №1 Серина Уилямс записа 12-тата си победа от 14 мача срещу Мария Шарапова и спечели финала на турнира в Маями с 4:6, 6:3, 6:0 след уникална гладиаторска битка над два часа на Централния корт в Кий Бискейн.

 

По този начин Уилямс стана първата жена с шест титли от турнира в Маями, подобрявайки рекорда на Щефи Граф. Шарапова от своя страна бе много близо до възможността да сложи край на серията от десет поредни загуби от американката, но отново бе пречупена и не успя да се събуди от този кошмар.

 

Това бе пети загубен финал за Маша в Маями и трети пореден, след поражения от Ким Клайстерс (2005), Светлана Кузнецова (2006), Виктория Азаренка (2011) и Агниешка Радванска през миналата година. 

 

Титлите на Серина пък са съответно през 2002-ра и 2003-та година срещу Дженифър Каприати, 2004-та срещу Елена Дементиева, 2007-ма срещу Жюстин Енен и 2008-ма срещу Йелена Янкович. Уилямс има и един изгубен финал - през 2009-та от Виктория Азаренка.

 

Рускинята спечели първия си сет срещу Уилямс от 2008-ма година насам, но пропусна своя шанс във втората част, когато американката показа може би най-добрият си тенис през тази година и успя да направи серия от цели десет поредни гейма. За последно Шарапова е печелила мач срещу Серина през далечната 2004-та година.

 

Серина демонстрира меко казано изключително ефективност при точките за пробив, успявайки в 7 случая от точно 7 възможности. Дори в моментите, когато световната №1 летеше по корта, Маша даваше всичко от себе си, но по-малката от сестрите Уилямс доказа защо повечето специалисти вярват, че когато е на върха на своята игра, е почти непобедима.

 

14-тият двубой между настоящите №1 и №2 в световната ранглиста започна с два бързи гейма за сервиращите, но още в третия започна истински гладиаторска битка. След три спасени точки за пробив и осем равенства, Серина все пак успя да вземе подаването си и поведе с 2:1. Маша не допусна типичен за такива случаи срив и веднага изравни, а секунди по-късно отново притисна американката, стигна до 30:40 в нейното подаване и този път още от първия път успя да пробие за 3:2 в своя полза.

 

Още в следващия гейм обаче, Серина "върна жеста", достигайки до точка за пробив, която веднага бе реализирана, а резултатът изравнен с по един поделен пробив. Последното в този сет равенство дойде при 4:4 като, за да стигне до него Шарапова първо поведе с 40:0, но впоследствие допусна изравняване, а при 40:40 спечели и двете си следващи точки от втори сервис с изключително смела игра.

 

Огромната амбиция на Маша бе възнаградена и още в следващия гейм тя пречупи Серина за втори път в мача - 30:40 в подаването на американката и страхотен ас точно в този момент за нея, доведе до равенство. Противно на всякаква логика веднага след това тя направи двойна грешка, довела до втора точка за пробив, този път реализирана от Шарапова след мрежа на Серина. Маша застана застана на началната линия, сервирайки за първия си сет срещу Уилямс от 2008-ма година насам, но не трепна и след гейм на 0 поведе с 1:0 сета след 6:4.

 

Втората част започна с бърз гейм в полза на Серина, страхотна защита във втория гейм и точка за пробив при 30:40 в подаването на Шарапова, която след нова прекрасна игра в отбрана и аут на рускинята, бе реализирана за 2:0 гейма. Още в следващия гейм обаче, Маша за пореден път в своята кариера показа невероятна психика, стигна до 0:40 и от втория опит върна пробива, а секунди по-късно затвърди за 2:2. 

 

Случилото се в следващите минути рядко се среща дори в съвременния женски тенис - два разменени пробива на нула, при това плод по-скоро на отличната игра на посрещащите, колкото на някакви невероятни грешки в другата част на полето - 3:3. В този период и двете момичета показаха изключителен тенис и напълно затвърдиха с играта си позициите в ранглистата, но все пак Уилямс първа прекъсната серията от два пробива и поведе с 4:3. 

 

Последва много дълъг гейм, в който Маша имаше своите шансове бързо да изравни, стигайки до 40:15, но от другата страна на мрежата Серина се бореше със зъби и нокти за всяка топка. След две равенства раздели от преднина за Шарапова, Уилямс се добра до точка за пробив и отново показа забележителна ефективност - 4 точки за пробив, 4 от тях реализирани и 5:3 в нейна полза. Маша никак нямаше намерение да се предава и поведе с 0:30 в подаването на Серина, но този път американката запази концентрация, успя да изравни, а след ас със 120 мили в час си осигури сетбол за 1:1 и не сгреши, вкарвайки мача в решителна трета част.

 

Серията от четири поредни гейма нарасна на пет, при това с пробив още на старта на третия сет. Отново още при първата точка за пробив, Серина показа феноменална игра в защита, връщайки всеки следващ и все по-мощен удар на Шарапова, като в крайна сметка пробивът дойде с помощта на ястребовото око на топка, дадена вътре от съдията на линията. В тези минути Уилямс летеше по корта и показа най-добрия си тенис, стигайки лесно до 2:0. 

 

Всичко изглеждаше към своя край в третия гейм на третия сет, когато Серина продължи буквално да смачква психически своята съперничка, която така или иначе бе серия от 10 поредни поражения срещу американката. Уилямс поведе с 0:30, Шарапова успя да изравни, но след това допусна две двойни грешки и изостана с 2 пробива и 3:0 гейма. Уникалната серия на петкратната шампионка от този "домашен" за нея турнир нарасна на осем поредни гейма за 4:0, измъквайки сравнително труден гейм от Шарапова, която също даваше всичко от себе си да се върне в мача.

 

Серина Уилямс обаче просто не позволи това да се случи, защитавайки се впечатляващо. Това доведе до нова точка за пробив при 30:40 в петия гейм, отново реализирана от първия възможен момент - 5:0 за Уилямс. С десетия си пореден гейм американката затвори мача под аплодисментите на местната публика, записвайки 11-та поредна победа над Шарапова, при това с болезнено 6:0 в решителния трети сет.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини