Титлата в Монте Карло очаква Рафаел Надал



12-04-2013 10:46 | The Tennis Space

Клей сезонът в Европа стартира през следващата седмица с "Мастърс 1000" турнира в Монте Карло и при цялото ни уважение към Хюстън, където в момента се провежда надпревара на червени кортове от категория ATP 250, Monte Carlo Rolex Masters слага истинското начало на сезона на тази настилка.

 

Монте Карло, разбира се, е вторият дом на Рафаел Надал, поне що се отнася до резултатите. Испанецът е шампион във всяко едно от последните осем издания на турнира - абсолютно невероятен рекорд. След страхотното си завръщане на корта през февруари и март, едва ли някой очаква нещо различно от девета поредна титла за Рафа в Монте Карло.

 

Все пак през следващата седмица ще бъде отговорено на няколко важни въпроса, а основните два от тях са: готов ли е световният №2 Анди Мъри да представлява истинска заплаха на клей и има ли някой извън топ 4 сили да спечели поне един от трите "Мастърс 1000" турнира на червени кортове през следващите седмици?

 

Нека първо поговорим за Мъри. Ако в крайна сметка Новак Джокович реши да пощади своя контузен глезен и пропусне турнира в Монте Карло, Анди ще бъде поставен под №1 в схемата. Това не изглежда кой знае колко важно и със сигурност не променя статута на фаворит на Надал, но за първи път в кариерата му британецът ще бъде поставен под №1 в "Мастърс" надпревара. Впрочем, това говори ясно за постоянството на Надал, Джокович и, разбира се, Федерер.

 

Самият Роджър реши да пропусне Monte Carlo Rolex Masters - напомняме, че въпреки категорията 1000, този турнир не е от задължителните и играчите могат да го пропуснат. Заради потенциалното отсъствие на Джокович и сигурното такова на Давид Ферер, може би бившият №1 все пак ще преосмисли своето решение и ще се включи в последния момент, за да види до къде може да достигне?

 

Ако не го направи, Надал и Мъри остават основните фаворити, въпреки наличието на още дузина много качествени клей състезатели в тура. Томаш Бердих, Николас Алмагро и Ришар Гаске със сигурност ще имат шанс да блеснат.

 

Французинът проби в Топ 10 след качествен тенис и постоянство, а освен това има отлични спомени от Монте Карло. През 2005-та година, едва 16-годишен, той шокира Роджър Федерер в първия мач помежду им. Всеки знае, че Гаске притежава уникален талант, а в отсъствието на някои от топ-играчите, може би ще има шанс да поднесе изненада. За отбелязване обаче е фактът, че той не игра за Купа "Дейвис" през миналия уикенд заради контузия и може би няма да е готов на 100 процента.

 

Как ще се справи Мъри? Шотландецът тренира на клей в Маями, а обратно в Европа и с Иван Лендъл около себе си, няма причина да не се представи на ниво. Анди вече има търпението, издръжливостта и решителността да го направи. Само месец преди 26-годишният му рожден ден, той вече има и доста повече опит. Със сигурност очаква от себе си участие през следващия уикенд, тоест на финал.

 

Стигаме и до Рафа. Кой би заложил против негова крайна победа? Малко са хората, които изобщо могат да го победят, а на клей списък съвсем се свива. Без Новак, Ферер и Федерер, Надал несъмнено е категоричен фаворит.

 

Това ще бъде негова първа поява на червени кортове в Европа, откакто през миналия май триумфира на "Ролан Гарос". Може би ще бъде малко нервен. Но мъдрото решение да не играе в Маями означава, че ще бъде отпочинал, в добра форма и ако коляното му е здраво, едва ли ще има друг победител. За Рафа тази титла е шанс да натрупа още самочувствие и увереност, преди да дойде време и за Откритото първенство на Франция, където несъмнено Матадора има най-големите си шансове за нова титла от Големия шлем. 

 

Simon Cambers, TheTennisSpace.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини