Всяка жаба да си знае гьола



17-04-2013 21:07 | Станко Димов

Българският национален отбор за Купа „Дейвис” приключи с изявите си годината. През първия уикенд на април националите, водени от капитана Димитър Господинов, премериха сили с Естония, като двубоят бе за запазване на позиция във II група на зона Европа / Африка. Или с други думи казано – трета дивизия.

Предвид по-топлото време, а и отличните резултати в исторически план, от родната федерация избраха арена на двубоите да бъдат кортовете „Локомотив” в старинния град Пловдив. Сблъсъкът криеше много въпросителни, най-вече около нашия състав, защото капитанът Митко Господинов не можеше да разчита на най-голямото си оръжие – своят син Григор Димитров, който е първа ракета на страната ни. Дори с Гришо в състава, по-рано през годината нашите не успяха да преодолеят Финландия, а в негово отсъствие успехът на Естония далеч не бе сигурен. Гостите обаче също дойдоха без лидера си Юрген Зоп, така че силите в голяма степен бяха изравнени. Или поне на хартия.

„Блудния син” Тихомир Грозданов, тотално забравен от предишния капитан Огнян Илиев, както и младата местна надежда Димитър Кузманов, дадоха силен старт за нашите, спечелвайки първите два двубоя на сингъл, при това без загубен сет. За жалост успехът на Тото бе на полупразен корт. Вероятно заради неудобния час в работен ден – петък в 12:30 ч. публиката в първата среща се броеше на пръсти. За Мико обаче нещата си дойдоха на мястото. Отгледан и създаден като играч на същите кортове, Кузманов се радваше на сериозна подкрепа и успя да се отблагодари с чиста победа.

От лесните и експресни победи в първия ден обаче не остана и спомен за двубоя на двойки. Слънчевите лъчи озариха Пловдив, но сякаш вдигнаха градуса на настроението на гостите от Естония, а не на нашата двойка. Грозданов и Александър Лазов, които сформираха отбор за дуела, тотално разочарова в началото и заслужено изоставаха с 0:2 сета.

Нашите сякаш имаха нужда от два часа под лъчите на корта, за да започнат да играят. И го направиха. След като взеха драматично третата част, „лъвчетата” успяха да изпълнят волейболния рефрен – „от нула на два – три на два” и обърнаха мача. Дълго след поражението пък естонците не намираха сили да напуснат корта и да влязат в съблекалните. Иванов и Ирдоя, които играха за гостите, не скриха сълзите си и заплакаха като деца, опитвайки се да си обяснят как и защо загубиха един спечелен мач.

Победата на двойки бе фундаментална по две причини. Първата и основна – запази отбора ни в същата група. Освен това спести куп тревоги на организаторите, защото в последния ден слънцето бе напуснало корта и бе отстъпило място на облаците, които „затвориха” за игра спортния комплекс „Локомотив”.

Успехът в Пловдив доказва още нещо – в нашия отбор има потенциал и без Григор Димитров. Разбира се, би било наивно и глупаво да мечтаем за Световната група или дори за I група в турнира, но поне видяхме, че във II група сме на мястото си. И на това място можем и без Григор Димитров, който предпочете да се наслади на кратка почивка в Щатите, вместо да се цапа на червените кортове в Пловдив. Грозданов, Кузманов и Лазов обаче свършиха достатъчно и направиха така, че за три дни на кортовете името „Григор Димитров” дори не бе споменато.

Загуба от Финландия и победа над Естония. Така приключва участието на националите в Купа „Дейвис” за 2013-а година. Достатъчно красноречив бе коментарът по темата на капитана Господинов, който изрази задоволство от резултатите. Като цяло приказката - „всяка жаба да си знае гьола”, олицетворява на 100% състоянието на родния мъжки тенис в момента.

Мечтаем за двубой с Испания на Рафаел Надал, или Швейцария на Роджър Федерер, но истината е, че сме много далеч от тези държави във всяко отношение. Аплодисменти за Господинов и компания, които ясно го осъзнават и се радват на малкото, което имаме. А знае ли някой, малкото всъщност може да не се окаже толкова малко. Но, всичко с времето си...

Станко Димов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини