Може ли Димитров да обърка сметките на Топ 4?



21-04-2013 10:11 | TennisWorld

Сезонът на клей едва започна, но вече получихме достатъчно сигнали какво очаква тенис феновете през следващия месец преди началото на "Ролан Гарос". Познатият ни Топ 4 сякаш го няма. Един турнир не може да разкаже цялата история, но е факт, че двама от първите четирима в ранглистата ги няма на полуфиналите в Монте Карло. Това обаче не е всичко. Ако нещата се бяха развили малко по-различно в третия сет, Краля на клея Рафаел Надал може би щеше да преживее едва втората си загуба на този турнир. Кой беше онзи, способен на това чудо? Талантливият Григор Димитров.


21-годишен, №34 в ранглистата, младият българин отдавна е наричан "новия Роджър Федерер". Всъщност, стилът на игра на Димитров наистина напомня този на швейцареца, най-вече бекхендът с една ръка и вроденият талант за уникални удари. През тази година изглежда, че Григор прави смела крачка напред в ранглистата. Помага му голямото психологическо израстване и брилянтния тенис.

В четвъртфиналния мач срещу Надал в Монте Карло, Димитров показа, че наистина може да бъде заплаха за доминацията на Голямата четворка по време на сезона на клей. Човекът, който трябва да бъде победен на клей е Надал, няма спор в това. Фактът, че българинът бе толкова близо до това невероятно постижение, говори достатъчно за неговия талант и бъдещи перспективи.

Григор обърка испанеца с непредвидими удари, бекспин и нахлувания към мрежата, превръщайки се в първия човек, взел сет на Надал преди полуфиналите в Монте Карло. Овладял отлично техниката на приплъзване на клей, той бе само на няколко точки от възможността да победи Рафа. Какво ми липсваше, за да направи една крачка повече и да стигне до победата следващия път?

Един аспект, който липсва в играта на Димитров, ако иска да се представи максимално добре на "Ролан Гарос" несъмнено е физическата подготовка. В края на мача срещу Надал изглеждаше, че той няма повече сили. Никаква допълнителна енергия. През миналата година в Париж, той получи крампове във втория си мач срещу Ришар Гаске по време на третия сет. Ако Надал е способен да играе 2 или 3 часа на топ ниво, българинът едва се движеше по корта.

Тенисът става все по-изискващ физически спорт и Димитров не може да си позволи да бъде на върха без невероятна физическа подготовка. Това е аспект от играта си, върху който определено трябва да работи. Със сигурност подобрения вече са направени, но е необходимо още много.

Пълен с качества и талант, българинът може да търси място в 10 в края на годината. Времето, в което трябва да събере колкото е възможно повече точки е сега, по време на сезона на клей. Анди Мъри е показвал, че това не е любимата му настилка, Федерер все още го няма, Джокович се оплаква от контузии и само Надал изглежда безапелационен след завръщането си, а Григор бе много близо до победа срещу него.

Големите играчи определено ще трябва да погледнат внимателно дали не са в една част на схемата с Димитров в следващите месеци. Когато играе, както може и е изпълнен с увереност, Димитров наистина може да победи всеки.

Сезонът на клей официално започна, а вече имаме играчa, когото да наблюдаваме: Григор Димитров вероятно ще вземе някои доста изненадващи победи в следващите месеци.

 

tennisworldusa.org

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини