Мъри нападна испански съд заради скандалната "Операция Пуерто"



02-05-2013 13:24

Световният №3 Анди Мъри нападна испански съд във връзка с допинг скандала "Операция Пуерто", като се усъмни, че това е може би най-голямото покриване на подобен род проблем в историята на спорта.

Във вторник д-р Еуфемиано Фуентес бе осъден на една година затвор за участието си в снабдяването и преливането на кръв за колоездачи. Покрай целия скандал обаче се заговори, че е много вероятно Фуентес да е работил в своята испанска клиника и с футболисти, лекоатлети, тенисисти и други.

Според решението на испанския съд, 211 банки със замразена кръв и плазма, открити в кабинета на Фуентес през 2006-та година, трябва да бъдат унищожени.

"Това някаква шега ли е? Най-голямото прикриване в историята на спорта? Откъде накъде съдът иска унищожение на тази кръв?", написа Мъри в своя профил в "Туитър".

Самият допинг гуру Фуентес дори няма да лежи в затвора, тъй като според местните закони за наказания до две години на лица, които нямат предишни провинения, попадат в графа условни.

Испанската анти-допинговата агенция планира да обжалва въпросното решение, тъй като както те, така и други международни асоциации са сигурни, че при анализ на кръвта, открита при Фуентес, ще бъдат направени още разкрития. Самият той не крие, че е работил и с други спортисти, но без да назовава техните имена. В свое изказвате докторът е посочвал, че ако свидетелства срещу своите клиенти, дори испанският национален отбор по футбол няма да излезе чист.

През март стана ясно, че всеки тенисист вече ще има свой биологичен паспорт, където ще се трупат данни от кръвни проби и ще се следи за различия и несъответствия, които биха били интересни за анти-допинговата асоциация. Това решение дойде като отговор на опасенията, че в тениса се работи предимно с тестове от урина, но не и с кръвни проби.

Световна анти-допингова асоциация (WADA) пък заяви, че решението на съдия Джулия Патрисия ги е мотивирало допълнително. Те се надяват, че това решение няма да бъде окончателно и пробите ще им бъдат предоставени. Дик Паунд - бивш директор на WADA дори стигна още по-далеч, като заяви: "Това е срам за Испания. Всеки знае, че щяхме да разкрием ужасно много неща, ако ни предоставят пробите".

Според съдия Патрисия, през 2006-та година взимането на допинг в Испания не е било престъпление и поради тази причина Фуентес е осъден само за застрашаване на здравето на своите пациенти. Крайният срок за обжалване е 17-ти май.

Още през февруари Мъри подчерта, че е абсолютно задължително всеки един замесен в скандала да излезе наяве. "Ако 1 на 100 е взимал допинг, за мен това не е "чист" спорт и би трябвало ние да направим всичко възможно да няма съмнение за нито един от нас. Знам какво се случва в моето тяло и за себе си знам, че съм напълно чист", коментира тогава британецът.

Мъри далеч не е единственият спортист, който в последно време скочи на решението на испанския съд. Още редица спортни личности разкритикуваха "скандалното решение", с което според тях се прикриват испанските спортисти, постигнали куп успехи в последните години в редица спортове.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини