Зад кулисите на турнира в Мадрид



13-05-2013 13:26 | Златка Замова

Бившият №1 в света и понастоящем директор на турнира в Мадрид Маноло Сантана обяви, че 225 000 зрители са посетили мачовете в „Каха Махика”, което е с около 5% повече от 2012-ата.

„Заедно с Индиан Уелс сме най-добрият турнир от „Мастърс 1000”, като пети малък Голям Шлем”, похвали се 75-годишният Сантана, който заслужи специален подарък от Община Мадрид за 5-годишната си работа по изграждане на турнира.

„Радваме се, че хората откликнаха в един труден икономически момент за Испания, първите дни намалихме цените на билетите и имаше добра посещаемост. Рафа винаги пълни корта, способен е да пристрасти Мадрид. С големия ни награден фонд привличаме най-добрите тенисисти и тенисистки, усилената работа, инвестициите и подобренията тази година бяха оценени”.

Както е известно, след сериозни критики през 2012-а за качеството и неприемливия син цвят, кортовете в уникалния тенис-комплекс „Каха Махика” бяха изцяло обновени с нов дренаж от 30 см чакъл, 10 см вулканичен камък и парижки краон (варовик) на повърхността като най-качествените кортове в света. Всички тенисисти ги одобриха. Тренировките се въртяха на откритите кортове, както и квалификационните и някои от мачовете от 1-и кръг. От 2-и кръг мъжките и женските срещи се разпределиха между 3-те корта във Вълшебната кутия с подвижни покриви – цетралният „Маноло Сантана” с 12 500 места (на него Григор Димитров записа победи над Марти и Джокович), втори корт „Аранча Санчес” с 3 500 места и трети със същия капацитет.

Тази година организаторите направиха куп промени в организацията и инсталациите в „Каха Махика”. Разширена и по-модерна бе търговската зона на два етажа - в мини-центъра магазини отвориха производители на спортна екипировка, обувки, напитки, бързо хранене, бизнес-фирми и др.

Своята линия спортни екипи изложи отказалата турнира в последния момент заради контузия Винъс Уилямс, която е подпомагана лично от сестра си Серина в бизнеса. Самата двукратна шампионка в Мадрид има своя модна линия дрехи за жени „Анерес” и дори обмисля възможността да продава в Испания. 26-годишната Мария Шарапова представи бонбоните си „Шугарпова” през седмицата, а фабриката за производство се намира в Мурсия, Южна Испания.

Сред експозиторите тази година имаше и много забавления за посетителите - плей-стейшъни, симулатори на тенис, велосипедизъм, футбол и Формула 1, детски кът, промоции на списания, в. „Марка” и др. Самият собственик на турнира Йон Циряк участва в рекламен клип на спонсора „Мерцедес”, където предлага тест-обиколка с новия модел.

В приземния етаж на инсталациите до езерото и откритите кортове бе зоната за чилаут, където денем публиката можеше да отмори с питие и приятна музика, а всяка вечер имаше концерти на испански рок и поп групи.

Журналистическият пресцентър е на два етажа, с просторни зали с бюра за работа, всяко с телевизор показващ мачовете на всички кортове и статистики. Има модерна зала за пресконференции и тв-студия, асансьор към журналистическия вход към централния корт, специални ресторант и транспорт за медиите.  ВИП-гостите също имат своя зала, ресторант и коли.

Най-специален комфорт, естествено, е организиран за тенисистите – луксозни съблекални, фитнес, зали за възстановяване и за свободно време с бар и игри. Немски  готвач Кристиан Рубенбауер е шеф на екипа от 50 човека в кухнята, следящ за храненето на тенисистите и тенисистките. Например победеният от Григор Димитров Джокович е на специален диетичен режим, изключващ глутен (без хляб и паста), хапвал риба преди да излезе на корта. Рафа Надал се нуждаел от варено пилешко, три парчета риба и ориз преди мач, докато Федерер предпочитал паста и телешко.

За Топ 5 при мъжете и жените има специални автомобили със собствени шофьори на разположение за тях и семействата им. Федерер се нуждае от 2 коли за семейството, съпругата Мирослава с близначките и двете им детегледачки. При пристигането им в Мадрид самолетът имал закъснение, което притеснило татко Роджър и той закъснял за турнира. Официалният хотел е на главния булевард „Кастеяна” – „Куско”. Федерер обаче наел апартамент в суперлуксозния „Виля Магна”, където и Шарапова била забелязана в компанията на Григор Димитров. Рафа Надал предпочел хотел до парка „Ретиро”. 

Известни испански артисти, бизнесмени, футболистите Роналдо с Ирина Шайк, Пепе, Серхио Рамос с помощник-треньорът на Реал Мадрид – Айтор Каранка, както и Фалкао от Атлетико Мадрид, гледаха мачове на централния корт. Любимецът тук и трикратен шампион Рафа Надал след финала благодари на организаторите на състезанието и подкрепи кандидатурата на Мадрид за Олимпийските игри през 2020-а. 

Освен платения персонал, 7 съдии на стол и 107 на линиите, в турнира помагаха 660 доброволци, бяха използвани 3000 хавлии и 20 000 топки, които ще бъдат препратени за училища и тенис-клубове.

ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИ ЗАД КУЛИСИТЕ

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини