Забравеният герой



25-05-2013 15:06 | Николай Драганов

Броени часове ни делят от началото на втория за годината турнир от Големия шлем, а именно Откритото първенство на Франция. Единствената надпревара от този ранг, която се провежда на червени кортове има своя легендарен статут в историята на тениса. От осемте титли на Макс Декуги още преди Откритата ера в началото на миналия век, през великите времена на Бьорн Борг през 70-те и 80-те, застъпени със знаменитите победи на Иван Лендъл, та чак до трите трофея на Густаво Куертен към края на 90-те и разбира се, до наши дни и ерата "Рафаел Надал".

За величието на Матадора на "Ролан Гарос" е изписано достатъчно, а в следващите дни със сигурност испанецът отново ще бъде център на вниманието, но в часовете преди старта на турнира Майк Хенсън от BBC ни припомня за един друг герой от френската столица. Човекът, чиито портрет стои в тунела на "Филип Шатрие", без дори да е печелил титла от турнира. Портрет който напомня, че никой не е непобедим. Единственият играч, побеждавал Рафаел Надал в Париж - Робин Сьодерлинг.

През 2009 шведският тенисист става откривател и засега единствен член на този ексклузивен клуб. От 53 мача на "Ролан Гарос", Надал има 52 победи и едно поражение - в четвърти кръг от Робин Сьордерлинг през 2009-та година. Шведът има своето знаменито участие и в личната история на Роджър Федерер, който успя да се възползва от онази шокираща загуба на Надал и да спечели за първи, а вероятно и единствен път Откритото първенство на Франция, оформяйки своя кариерен Голям шлем. Ако някой ще спира Рафа в тазгодишното издание на турнира обаче, той няма да бъде Сьордерлинг.

Вече втора година шведът така и не може да надвие мононуклеозата, която го извади не само от световната ранглиста, но и от светлините на прожекторите. Двукратният финалист на "Ролан Гарос" и бивш №4 в света надигра Давид Ферер на финала в Бостад през юли 2011-та година, като това се оказа и последната му поява на корта. Към онзи момент знаците бяха слаби, но вирусът който измъчва Робин толкова време вече е циркулирал в тялото му. Днес той продължава да ограничава възможностите му за тренировки.

"Никой не може да ми каже колко точно ще отнеме да се излекувам напълно", коментира шведът пред BBC. "Това е най-тежката част. Когато съм имал други контузии, дори операции в коляното, докторите винаги са ми казвали - трябват ти шест месеца, после се връщаш. Имах календар и изготвяхме специални възстановителни програми", разказва Сьодерлинг.

"Всичко започна с възпалено гърло и настинка седмица или две преди Уимбълдън 2011. Това отмина, но останах изтощен. Енергията ми просто изчезна и за почни шест месеца просто нямах сили за нищо. В началото, въпреки че се чувствах много зле, в главата си аз излизах на корта следващата седмица. Сега осъзнавам колко време мина. Един ден мога да тренирам 45 минути, или дори час ида се чувствам отлично. Следващия път опитвам същото и просто не се получава."

"Опитвам се да карам постепенно. Няма значение дали ще отнеме две или две години и половина - важното е да бъда готов на 100%". Трудната за прогнозиране ситуация на Сьордерлинг се подкрепя и от факта, че не за първи път тенисист страда от тази коварна болест. Именно мононуклеозата бе и най-сериозното изпитание, с което се е справял иначе железният откъм податливост към травми Роджър Федерер през 2008-ма година. Големият швейцарецът успя да пребори болестта и да се завърне отново към трофеите, но бившият №7 Марио Анчич бе принуден да се откаже на 26 години, след като не успя да стори същото. Анди Родик и Жустин Енен са друга част от тенисистите, които потвърждават твърденията, че натоварванията и начинът на живот на тези атлети предразполага в сериозна степен към развитие на мононуклеоза.

28-годишният Робин Сьордерлинг все още е уверен, че търпението му ще бъде възнаградено и той ще успее да се завърне. Но също така той остава и реалист, че е възможно онзи мач в Бостад да се е оказал последният му в кариерата. "Ще бъда много тъжен, ако никога не успя да се завърна на корта. Но през всичкото това време осъзнах, че животът не е само тенис. Винаги ще имам чувството, че съм се отказал прекалено рано, но така или иначе съм щастлив от това, което съм постигнал. Можех да се разболея, когато бях на 20 и да нямам нищо от това, което имам днес. Винаги трябва да гледаш от позитивната страна на нещата", в типичния си стил коментира с усмивка шведът.

Настрана от този философски поглед над нещата, вероятно появата на дъщеря му Оливия през 2012 също има своята роля. Това обаче не означава, че Робин е изгубил страстта и желанието си да играе тенис.

"Имаше позитивни и негативни неща по време на този период извън кортовете, но разбира се, че турът ми лисва. Тенисът е моят живот откакто бях на пет години. Обичам го. Единственото, което не обичам, са дългите пътувания. 40 седмици в годината на път не е лесна задача. Но ако се събудя утре и се чувствам готов на 100%, веднага ще пътувам отново", признава Робин.

Кога Сьодерлинг ще се качи отново на самолета и в световната ранглиста е невъзможно да предположим, но докато серията на Рафаел Надал на "Ролан Гарос" е на път да продължи, един висок и усмихнат швед със сигурност има своето място в историята на Откритото първенство на Франция. Що се отнася до това кой в свое отсъствие вижда като евентуална пречка за Надал, Робин Сьодерлинг стана поредно голямо име, чието внимание е спечелено от Григор Димитров.

"Роджър остарява, Рафа остарява. Те доминираха толкова дълго време и това няма как да продължи вечно. Мисля, че през следващите години ще имам нови шампиони от големите турнири. Григор Димитров е един от онези млади играчи, които от години показват невероятен талант, а днес несъмнено е видно, че играта им става все по-добра. Същото важи и за Милош Раонич, от когото очаквам силни резултати в бъдеще", завърши Сьодерлинг.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини