Човекът, който победи Матс Виландер през ... 1981



05-06-2013 17:01 | Станко Димов

В разгара на тазгодишният "Ролан Гарос" феновете на тениса си спомнят за редица от големите шампиони, покорявали Централния корт в Париж, а един от тях несъмнено е Матс Виландер. Носител на трофея през 1982, 1985 и 1888 година, и до днес милиони хора по света смятат, че големият шведски тенисист печели трофея при своя дебют...

За негово съжаление, фактите не са точно такива. Година преди неговата изненадваща победа през 1982-ра, когато става най-младият победител в турнир от Големия шлем, той допуска загуба в квалификациите.

"Казвайки, че съм спечелил Откритото първенство на Франция при първото си участие, хората пропускат да споменат, че през 1981 година играх квалификации", признава самият Виландер. Любопитно е, че нито ATP, нито ITF не споменават, че трикратния шампион има такова участие. Трябва да се разровиш дълбоко в музея на Френската федерация по тенис, за да намериш доказателството...

Тогава шведът е само на 16, но името му вече е познато. Записан е за участие в турнира за юношите, който всъщност печели малко по-късно. "Спомням си добре - победих Пат Кеш, Милослав Мечир... и Анри Льоконт, мисля. Кеш, Мечир и Льоконт... уоу! Невероятно. Каква година само. Голяма победа за мен. Мисля, че бях №1 при юношите през този сезон. Беше страхотно да играя финал на корт №1, който беше наскоро построен, но също така бе доста странно, защото вече играех при мъжете и знаех, че това ще бъде последният ми турнир при юношите", разказва Матс.

Човекът, подарил рекорда на Рафаел Надал

Две седмици преди да вдигне трофея при юношите, Матс играе първите си квалификации и определено не изглежда не на мястото си, побеждавайки южноафриканеца Брен Пироу 6:3, 7:5, японеца Тсуйоши Фукуй 6:0, 7:5, за да доближи само на победа от основната схема.

Точно тук се появява и името Хавиер Рестрепо - колумбийски играч наближаващ 30-те, който играе предимно на "Чалънджър" турнири в Латинска Америка и редовно защитаващ цветовете на своята страна за Купа "Дейвис". Рестрепо побежда Виландер с 6:4, 6:4, класирайки се за своя първи и оказал се единствен мач в основната схема на турнир от Големия шлем.

"Успях да прекарам тези две седмици на "Ролан Гарос" и да се запозная с всичко онова, което ме заобикаляше", философски коментира Виландер. "Спомням си, че отидох на Централния корт малко след като бях спечелил турнира при юношите, за да наблюдавам финала между Бьорн Борг и Иван Лендъл. Беше невероятно да видя как Борг печели шестата си титла... Той беше повече от мой идол. Той беше... нереален. За първи път го видях на живо, видях как печели последния сет с 6:1. Тогава разбрах къде точно къде искам да бъда."

И година по-късно, той е именно там, побеждавайки по пътя към титлата имена като Лендъл и Гилермо Вийас. Написвайки история в тази 1982-ра година, към тази страница все пак трябва да бъде внесена малко поправка.

Матс Виландер е първият човек, който печели "Ролан Гарос" при дебюта си в основната схема. Яник Ноа не е първият човек, който побеждава Матс Виландер в Париж. Рафаел Надал остава единственият играч, който печели Откритото първенство на Франция при своя дебют. Рекорд, подарен му от Хавиер Рестрепо.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини