Серина е новата тенис кралица на Париж



08-06-2013 18:14

Серина Уилямс е новата кралица на Париж! 31-годишната състезателка спечели Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос”, след като на финала победи Мария Шарапова с 6:4, 6:4.

Това е общо 16-а титла от Големия шлем за Уилямс и втора за нея от Париж. Първата бе през 2002-а година. Уилямс изигра отличен финал и затвърди тезата, че през последната година е най-добрата тенисистка в света, без значение от настилката.

Любопитното е, че в момента американката държи в ръцете си 3 от 4-те титли от Големия шлем – „Ролан Гарос”, Уимбълдън и US Open.

От своя страна Шарапова се прости с надеждата да спечели трофея от Париж за втора поредна година. Миналия сезон рускинята оформи своя „Кариерен шлем”, триумфирайки на „Ролан Гарос”, но този път нямаше шанс във финала и отстъпи пред Серина. Това бе техен 16-и сблъсък, като Уилямс води с 14:2 победи, 13 от които поредни.

Победата днес е историческа за Серина Уилямс и по още един показател – американката стана най-възрастната жена, печелила трофей от Шлема (31 години, 247 дни). До момента постижението се държеше от друга легенда – Крис Евърт (31 години, 169 дни).

Двубоят започна със сервис за Шарапова, която успя да измъкне първия гейм, наваксвайки изоставане с 40:0. Това сякаш надъха допълнително притесни рускинята, която успя да пробие и дори имаше 2 поредни точки за преднина 3:0. Усетила опасността, Серина Уилямс успя в рамките на 10 минути да превключи на друга предавка и тотално преобрази играта си, печелейки 4 поредни гейма на сметката – 4:2.

Шампионката от миналата година не се предаде и на свой ред натисна съперничката си, успявайки да изравни резултата за 4:4. Шарапова хвърли сериозни усилия, за да изравни резултата, но много бързо и лесно позволи на Уилямс отново да пробие, този път за 5:4, след което да сервира за сета.

Американката не почака за втора покана, вкара няколко брилянтни сервиса с по 180-190 км/ч и с лекота затвърди пробива, печелейки сета с 6:4. Първата част на двубоя продължи 51 минути.

Повече от 10 минути игра бяха необходими на Шарапова да прекъсне серията на Уилямс и да спечели първото си подаване във втория сет. Мощната и прецизна игра на американката обаче си каза тежката дума и пробивът в подаването на Шарапова не закъсня – 2:1.

От своя страна американката сервираше изключително, като почти не даваше на съперничката си дори да вземе точка, камо ли да мисли за връщане на пробива. В интерес на истината ранния пробив във втория сет се оказа последен до края на мача, който Уилямс спечели с 6:4, 6:4.

СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини