Рафаел Надал: Напред ме води любовта към спорта (видео)



09-06-2013 23:42

С победата си над Давид Ферер на финала на тазгодишния "Ролан Гарос", Рафаел Надал написа нова страница в историята на тениса, ставайки първият играч с осем титли от един турнир от Големия шлем.

В своето изказване след триумфа Рафа призна, че това е изглеждало невъзможна мечта, особено когато близо седем месеца се е борел с тежката си контузия извън кортовете.

"Чувствах се добре на корта днес. Винаги е трудно срещу Давид и мисля, че резултатът не отразява това. Можех да изгубя още срещу Джокович, но имах късмета да се класирам на финала и мисля, че играх на високо ниво", коментира Надал.

"Много съм щастлив, развълнувам съм, това е много важна за мен победа и искам да благодаря на всички, които ми помогнаха и ме подкрепяха. Без тях този трофей щеше да бъде невъзможен. Получих помощ в трудните моменти най-вече от семейството си, но също така искам да благодаря и на хората в социалните мрежи, които непрекъснато ми вдъхваха увереност", допълни Матадора, който вече има 12 титли от Големия шлем.

"Трудно е да сравня тази последна титла с първата или която и да било от следващите. Вярно е обаче, че този триумф е малко по-специален, защото преди пет месеца никой от щаба ми не вярваше, че това е възможно. Невероятно е, че сега съм тук.

"Винаги съм бил оптимист, но съмненията са част от играта - който ги няма е арогантен. Аз имах своите съмнения, но важното бе да работя здраво, с правилната нагласа и сторих точно това. В този смисъл трофеят от тазгодишния "Ролан Гарос" е специален, но не мога да го поставя над миналогодишния, или над Уимбълдън 2008, или над US Open 2010, когато оформих кариерния си шлем", призна Надал.

"Това, което ме води напред е любовта към спорта, към състезанието, към онези моменти, когато трябва да се бориш и да намериш решение. Това ме кара да продължавам", обясни испанецът като отново призна, че се е изплашил от нахлулия на корта фен с факла в ръка.

"Изплаших се, защото не разбрах какво се случва, просто видях огъня и дима. Някои неща трудно се избягват и благодаря на екипа, който демонстрира страхотен кураж и професионализъм."

"В момента не мисля за първото място в света. Вярно е, че съм в добра позиция, но в момента, за да бъдеш №1 трябва да покажеш изключително постоянно ниво по време на целия сезон. Ще видя какво е състоянието на коляното ми, надявам се да бъда готов за Уимбълдън. Няма да играя преди неговото начало, което не е най-добрият вариант за подготовка за един много различен турнир.

"Ще опитам всичко, за да бъда във форма, а след това ще мисля и за останалата част от сезона. Дори без невероятно представяне в Лондон съм в добра позиция. Мога да подхождам с по-малко напрежение, защото засега всичко се развива чудесно. Ако нещата вървят в същия дух, ще имам своя шанс", завърши Надал.

Любопитно е, че до края на годината Надал има да защитава едва 45 точки, докато Новак Джокович трябва да опази 6800!

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини