Как Уимбълдън създаде правилата на тениса



18-06-2013 12:48 | Любомир Тодоров

На 24 юни  в Лондон започва 127-ото издание на турнира „Уимбълдън“. Тази година на историческото състезание България ще се надява на добро представяне в лицето на Григор Димитров, Цветана Пиронкова и Магдалена Малеева, която ще участва в турнира на легендите.

Ще се опитам да припомня как е започнало всичко. През 1868 година е създаден „Всеанглийски клуб за крокет”. Той се е помещавал на „Уорпъл роуд”, в лондонския квартал „Уимбълдън“. Няколко години по-късно – през 1875-а, към дейностите на клуба бил добавен и един нов спорт - лаун тениса. Това била играта, наричана и „сфайристик”, предложена година по-рано от майор Уолтър Уингфилд.

През пролетта на 1877 година името се променя на „Всеанглийски клуб за лаун тенис и крокет”. За да се отбележи новото наименование на клуба, се провежда и първия тенис турнир в света. Специално за състезанието се наложило да бъдат написани правила, по-голямата част от които се използват и до днес.

В първата проява участвали 22-ма мъже. Победител станал Спенсър Уилям Гор, който приел овациите на около 200 зрители на трибуните. Всички те били заплатили по един шилинг за билети. Този юли билетите за централния корт за финалите са на цена от 130 британски лири.

Интересно е да се добави, че шампионът Гор е получил за победата си 12 гвинеи. Така е бил разпределен първия награден фонд в тениса. За справка: победителите на „Уимбълдън“ през 2013 година при мъжете и жените ще припечелят по 1,6 милиона лири.

През 1882 година клубът вече се бил специализирал изключително в тениса и думата „крокет” изпаднала от името му. Обаче Великобритания нямаше да е това, което е, без традициите. По сантиментални причини през 1899 година било възстановено старото название, което е актуално и до днес, макар повече от век никой да не е играл там крокет.

Тенисът на Острова се развивал с бурни темпове в началото на ХХ век. Така изведнъж неговият лондонски „дом“ отеснял за многобройните зрители и участници. Това наложило първо разширение, а през 1922 година и преместване на ново място. Тогава лично крал Джордж V открил и сега действащия стадион на „Чърч роуд”.

Последната съществена промяна във „Всеанглийския клуб за лаун тенис и крокет” е подвижният покрив над централния корт, който беше открит през 2009 година.
Метаморфози търпи и свещената тревна настилка.  Сигурно ви е направило впечатление, че след 2001 година играта в Лондон стана по-бавна. Причината за това е, че пропорцията на райграса и другите съставки на покритието се е променила. Освен това, настилката е по-бавна заради по-голямото разстояние между тревните стръкове, разкриват експерти. Така се позволява да достига повече слънце и въздух до почвата и тя изсъхва по-бързо, което води до по-висок отскок на топката.

Зеленото покритие трябва да бъде пазена зорко от… лисиците. Не бива да се позволява на дребните хищници да уринират на тревата, защото така тя изсъхвала много бързо. Затова са монтирани огради около кортовете, а има и специални пазачи с кучета.

„Уимбълдън“ е историята на тениса и без него аристократичната игра може би не би имала това очарование. Амалгамата от традиции, легенди и нови технологии правят третия за годината турнир от Големия шлем нещо повече от състезание.

Любомир Тодоров, Медиен директор на Турнира на шампионките на WTA

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини