Навратилова: Мъжете трябва да играят навсякъде в 2 от 3 сета



23-06-2013 11:05 | Николай Драганов

Една от най-големите шампионки в историята на женския тенис Мартина Навратилова изрази позиция, че форматът 3 от 5 сета при мъжете трябва да отпадне. Според Навратилова Джокович, Надал, Мъри, Федерер и компания трябва да играят до спечелването на два сета както на Уимбълдън, така и във всички турнири от Големия шлем.

 

"Двубоите не трябва да бъдат маратон на физиката, а също така тенисът има нужда да бъде помислено за дългосрочното здраве на играчите", коментира носителката на 18 титли от Големия шлем при жените.

 

Чехкинята защити различна позиция по темата с непрекъснатия спор дали мъжете трябва да взимат колкото жените, тъй като играят във формат 2 от 3 сета като настоя, че начинът този казус да бъде решен е същото да е случи и със силния пол.

 

"Хората, които се възмущават, че жените получават същите възнаграждения в турнирите от Шлема продължават да изтъкват като аргумент факта, че ние не играем в 3 от 5 сета. Най-добрите може би няма да имат против да играят 3 от 5, но гледната точка трябва да бъде друга - мъжете трябва да играят в 2 от 3, а не обратното. Защо играят в 3 от 5 на Големия шлем, а през цялата година просто играят в 2 от 3. За три сета не можеш да определиш победител?", запита Навратилова.

 

"Мъжете определено трябва да играят в 2 от 3, особено в днешно време, когато разиграванията са по-дълги. Твърдите настилки, на които има два турнира от Големия шлем, просто изцеждат твоето тяло. Не можеш да се възстановиш. Като да участваш в маратон, а два дни по-късно да трябва да тичаш в следващия. После отново и отново. И когато достигнеш до полуфиналите, в теб не остава нищо.

"Не мисля че играта трябва да се свежда до физическата издръжливост до толкова голяма степен. Казвам това като човек, който винаги е залагал на фитнеса. Исках да играя в 3 от 5 защото знаех, че моята противничка ще се умори. Но трябва ли да спечелиш, когато може би имаш по-малко талант, но не си толкова уморен?", продължи със защитата на тази теза тя.

 

"Това не е маратон. Тенис двубоите не трябва да бъдат физически маратон - трябва да бъдат маратон единствено в главата ти. Не толкова много в краката. Във формат 2 от 3 ти трябва допълнителен фокус и концентрация и са по-тежки психически, защото напрежението е по-голямо. Колкото по-кратък е форматът, толкова повече е напрежението.

"Големите играчи искат формат 3 от 5, защото не искат някой, който има ден да ги шокира набързо във втори кръг. Такива изненади от подобни момчета трудно могат да станат в пет сета. Като цяло това ще бъде по-добре за здравето на самите играчи, за което те трябва да мислят. Ще бъде по-добре и за телевизиите", завърши Мартина Навратилова.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини