Традицията повелява...



24-06-2013 10:50 | Станко Димов

Кой ще бъде новият световен шампион по тенис? Това е най-актуалният въпрос в средите на аристократичния спорт през юни. И не случайно, тъй като в края на месеца започва „Шампионатът”, или по-друг начин казано Уимбълдън. Традиция, традиция и пак традиция. Така най-пълноценно можем да опишем третия за сезона турнир от категорията Голям шлем. Тревните кортове на „Ол Ингланд Клъб” в британската столица от години насам се считат за арената, където се каляват истинските шампиони.

С модернизирането и глобализирането на тениса през последните десетилетия, турнирите на трева са на изчезване. Може би този факт прави Уимбълдън още по-ценен турнир. Освен, че е най-старият турнир в света, Уимбълдън е и единствената надпревара с официален дрескод. Всички състезатели задължително трябва да бъдат облечени в бяло, макар през годините тази практика да е срещала сериозен отбой от някои от лудите глави на американския тенис, в лицата на Джон МакЕнроу и Андре Агаси.

Тази година се навършват точно 10 години от първия триумф на Роджър Федерер на Уимбълдън. През 2001-а швейцарецът направи големия си пробив в мъжкия тенис, като надви легендата Пийт Сампрас, 7-кратен шампион в надпреварата. Десетилетия по-късно Федерер се превърна в дори по-успешен състезател от Сладкия Пийт, имайки във витрината си също 7 отличия от „Ол Ингланд Клъб”, но също така и общо 17 от Големия шлем (бел.ав. Сампрас е на втора позиция по този показател – 14 титли).

Именно Федерер е човекът, който ще започне в турнира като действащ шампион. Миналата година той разплака Кралската ложа, след като на финала победи местния любимец Анди Мъри. Лошата новина за швейцареца е, че в първите 6 месеца от годината той не успя да спечели нито един трофей – нещо, което не му се бе случвало от десетилетие насам.

Въпросният Мъри, световният №1 Новак Джокович и шампиона от „Ролан Гарос” Рафаел Надал са другите големи претенденти за трофея. Шотландецът Мъри пропусна Открития шампионат на Франция, тъй като се оплакваше от лека травма в гърба. Положението му не бе притеснително, но както самият той каза, „няма как да рискувам със здравето си в навечерието на Уимбълдън”. Може би Мъри го каза най-добре – това е турнирът в главно „Т”, мястото, където първенецът получава трофей с гравиран надпис „Световен шампион”.

Новак Джокович е печелил трофея, макар видимо да не се чувства най-добре на тревни кортове. Като действащ №1 в света обаче няма как да го извадим от сметките. Рафаел Надал се завърна на бял кон, или по-скоро на червен кон, тъй като в последните 4 месеца спечели 7 титли, 6 от които на червен корт. Испанецът отдавна преизпълни задачата си за сезона, което ще му позволи да започне битките в Лондон освободен от допълнително психологическо натоварване.

При дамите картинката също е класическа – Топ 3, включващ Серина Уилямс, Виктория Азаренка и Мария Шарапова са с едни гърди пред колежките си. За 31-годишната американка каквото й да се каже винаги ще бъде малко. Преди няколко седмици тя спечели „Ролан Гарос”, 11-години, след като го бе направила за първи път! Серина е тенис-чудовище и ако има ден може да приключва с лекота двубоите си, дори да играе на 70-80% от възможностите си.

Уви, при Шарапова и Азаренка положението и доста по-различно. Те по-скоро трябва да надминат собствения си лимит, за да имат шанс да се справят с Уилямс. Тревните кортове правят изстреляните топки от ракетата на американката почти невидими, камо ли възможни за връщане. С други думи казано – всичко без титла за Уилямс ще бъде изненада.

Българското участие в надпреварата също ще бъде осезаемо, или поне това сочат предварителните очаквания. За първи път ще имаме поставен играч в схемата при джентълмените – Григор Димитров, който не спира да прогресира от началото на сезона. Хасковлията не веднъж е споделял, че най-много му допадат тревните кортове на Уимбълдън, а ранкингът му в навечерието на турнира му позволява да пропусне евентуален сблъсък с Топ 10 играч в първите 2 кръга. Рекордното постижение на Гришо в турнира е участие във втори кръг, но шансовете този сезон да запише собствен (и национален) рекорд са големи.

На другия полюс е представянето на Пиронкова, която записа най-слабия си старт в тура от години насам. Сезонът на трева обаче по традиция е любим за пловдивчанката, която е постигнала най-големите си успехи именно на тази настилка.

Долу-горе идентично бе положението с Цвети и през 2010-а, когато тя започна Уимбълдън извън първите 60 в света. Напук на всякаква логика, Пиронкова достигна до полуфинал, след което трайно се установи в Топ 30. Годината по-късно, през 2011-а, Пиронкова отново достигна до втората седмица на Уимбълдън, този път отпадайки на четвъртфиналите.

Всички тези факти превръщат прогнозата за представянето на Цвети в Лондон в чисто гадателство. От загуба в първи кръг до достигане до полуфинал – нашето момиче ни е представяло и двете страни на монетата, при това нееднократно. Ясно е, че за титла на този етап и дума не може да става, но с качествата си на трева Пиронкова спокойно може да обърка плановете на някоя от фаворитките, с което поне за няколко дни да излезе на челна позиция в тенис изданията.

Ягоди, сметана, бели одежди на зелен корт и титлата световен шампион. Това е Уимбълдън дами и господа, или по-скоро госпожи и джентълмени.  

Станко Димов, специално за в-к „Животът днес”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини